Jsme televize vašeho kraje

Obce chtějí od kraje i od státu větší podporu na řešení problémů s agenturními pracovníky

Plzeň, publikováno 10.09.2018, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Velmi vzrušená debata provázela na pondělním jednání krajského zastupitelstva bod, který se týkal programu na podporu obcí, jež mají problémy se zajištěním bezpečnosti v souvislosti s agenturními zaměstnanci. Zastupitelé nakonec schválili příspěvek ve výši 500 tisíc korun pro Kostelec a Kladruby na Tachovsku, další obce se do programu nepřihlásily, i když tam byly k vyčerpání tři miliony korun. Starostové dotčených obcí z blízkosti průmyslových zón u dálnice D5 si stěžují na to, že nemohou sehnat strážníky na zajištění pořádku a dávají vinu státu, že v této bezpečnostní oblasti selhal.

„Žádný jiný kraj podobný program nemá v rámci celé republiky a je proto jedinečný. Suplujeme stát a pomáháme obcím. Lidé chybí všude, ve všech odvětvích. Žijme v reálném světě. V tom programu bude kraj pokračovat i nadále,“ uvedl hejtman Josef Bernard. Jeho náměstek Ivo Grüner (ČSSD) konstatoval, že pokud budou mít zájem i další obce, je kraj připraven nasypat do programu ještě více peněz. „Bezpečnost v obcích je prioritou kraje, který supluje stát, jenž by měl v problémových místech posílit státní policii například vyššími platy. Musíme tlačit prostřednictvím našich poslanců na to, aby hledal řešení stát,“ řekl Grüner.

Krajský zastupitel a zároveň starosta Kostelce František Trhlík (KSČM) upozornil na to, že v zóně Panattoni Park pracuje přes 3000 lidí a třetinu z nich tvoří agenturní pracovníci. „Zvýšila se tam kriminalita. Ve Stříbře se 7600 obyvateli žije na ubytovnách 2000 dělníků. Chceme, aby strážníci působili jako prevence,“ uvedl Trhlík. Podle jeho slov je ostuda, že nástupní plat strážníka může být jen 12 500 korun.

„Počty dělníků stále rostou, až přijde krize, zůstanou na ubytovnách a bude se řešit velký problém. Postihne to všechny, včetně Plzně,“ řekl místostarosta Stříbra a krajský zastupitel Martin Záhoř (ANO). Poblíž zóny registruje policie výrazně víc přestupků a trestných činů. Podle úřadu práce pracuje v kraji 41 tisíc cizinců z EU, meziročně je to pak o 12 procent více.

Dvoučlenná hlídka by měla do obcí zajíždět z nedalekého Stříbra, kde mají ovšem podstav strážníků. Podle Záhoře by jich město potřebovalo 13 a mají jich jen sedm. Vhodné adepty nám přetahují firmy, které jim platí mnohem více peněz. „Rádi bychom okolním obcím pomohli, ale musíme prioritně zajistit bezpečnost pro naše občany,“ zdůraznil Záhoř a dodal, že státních policistů chybí na Tachovsku 40 procent do ideálního stavu.

Kostelec a Kladruby budou se Stříbrem jednat o spolupráci. Když se do prosincového krajského zastupitelstva nedohodnou, předloží Trhlík další návrh, například na zvýšení dotace. Nevyloučil ani zřízení vlastní služebny strážníků pro Kostelec, Kladruby a Bor u Tachova, kde je druhá největší průmyslové zóna v kraji. Podle Trhlíka a Záhoře je krajská podpora dobrý krok, ale měla by jít nejen na mzdy, stravování a ošacení, ale na výzbroj, automobil a služebnu. Jeden strážník totiž přijde na 750 až 800 tisíc korun ročně. Dotace 500 tisíc pokryje jen mandatorní výdaje. „Dáváte mnohonásobně vyšší podporu na knížky a filmy než na bezpečnost,“ kritizoval Záhoř kraj.

„Pokud nebude vytvořena společenská zodpovědnost těch firem, které u nás podnikají, tak zvýšíme daň z nemovitosti. Aby si uvědomily, že ty peníze u nás musí nějaké nechat,“ dodal starosta Kostelce Trhlík.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš