Jsme televize vašeho kraje

Nový generální ředitel SÚSPK se představil zastupitelům Plzeňského kraje

Plzeň, publikováno 11.09.2018, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Před zastupitele Plzeňského kraje v pondělí předstoupil nový generální ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje (SÚSPK), kterým se stal s platností od 1. srpna Miroslav Doležal. Po vítězství ve výběrovém řízení nahradil ve funkci Pavla Panušku, jenž začátkem března rezignoval na post generálního ředitele. K rezignaci se Panuška rozhodl poté, co zjistil závažné pochybení svého technického ředitele. Ten za něj měl v době jeho nepřítomnosti uzavřít smlouvy, které by správu a údržbu silnic stály zbytečné peníze.

Nový generální ředitel Miroslav Doležal o sobě zastupitelům řekl, že je absolventem vysoké školy elektrotechnické. V minulosti působil na různých pozicích v plzeňské Škodě, byl také generálním ředitelem Škody TS a pak pracoval v soukromém sektoru. Dlouhá léta jsem členem zastupitelstva ve Vejprnicích a pracoval jsem také v hospodářské komoře,“ uvedl Doležal.

Zastupitel Martin Záhoř (ANO) chtěl od nového generálního ředitele SÚSPK vědět, zda je pravda, že po jeho nástupu do funkce zažila krajská organizace personální zemětřesení, na základě kterého mělo odejít osm lidí. „Mám informace, že odchází osm zaměstnanců, kteří vykonávali zásadní funkce a ve společnosti pracovali dlouhá léta. Proč se zbavujeme odborníků a klíčových pracovníků, po kterých okamžitě sáhne soukromý sektor,“ tázal se Záhoř.

„Nevím odkud čerpáte informace, pokud vím, tak k žádnému masivnímu odchodu nedošlo, Odešlo osm THP pracovníků. Dva byli byl vedoucí střediska, odešla pracovnice vedoucího útvaru generálního ředitele, pak to byl jeden inženýr, který odešel na základě své výpovědi, kterou dal ještě dříve než jsem přišel. Další měl na starost automobilový provoz. Nechtěl pak pokračovat. Mnozí z nich tvrdili, že trpí vyhořením vyhořením a nechtěli přijmout žádnou novou nabídku,“ řekl Doležal.

Nově jmenovaný generální ředitel připustil, že spoustu lidí přetahuje soukromý sektor, který nabízí lepší mzdu. „My se nad tím zamysleli a pokusili zařadit trošku víc peněz, abychom mohli zaplatit špičkové odborníky. Z klíčových lidí odešlo asi šest, jiná čísla nemám. Vystavil jsem stop stav na příjem nových zaměstnanců. Pokud by měl někdo nový přijít, jde to přes mojí osobu, chci ty lidi vidět a poznat. Vedle mě už přišlo do společnosti šest nových lidí jako náhrady za zaměstnance, kteří odešli,“ doplnil Doležal.

Žádné problémy v SÚSPK nevidí podle svých slov náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (STAN). „Na post nového generálního ředitele proběhlo řádné výběrové řízení, o jeho vítězi jsme rozhodli jednohlasně. Dalším účastníkem výběrového řízení byl Josef Velíšek, který dočasně vedl SÚSPK po odchodu Pavla Panušky a teď nově vykonává funkci náměstka. SÚSPK má přes 500 zaměstnanců, příchody a odchody jsou v tak velké společnosti běžnou věcí,“ dodal náměstek hejtmana Čížek.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš