Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský soud zakázal činnost alternativní službě Taxify, ta chce pokračovat navzdory verdiktu

Plzeň, publikováno 12.09.2018, autor: Richard Beneš

Okresní soud Plzeň město - ilustrační foto | Autor: Archiv

Předběžným opatřením zakázal plzeňský okresní soud internetové alternativní taxislužbě Taxify provozování činnosti na území města Plzně. Navzdory tomuto rozhodnutí soudu se vedení společnosti rozhodlo pokračovat, její služby budou i nadále dostupné řidičům i cestujícím. Informoval o tom Šimon Rákosník z PR agentury Rubikon, která Taxify mediálně zastupuje. Vedle Prahy a Plzně rozšířila estonská společnost svůj provoz také do Ostravy, Olomouce a Českých Budějovic.

Zástupce společnosti Taxify uvedl, že předběžné opatření je výsledkem podnětu, který k soudu podaly tradiční taxi společnosti. „Předběžné opatření má omezit Taxify v poskytování svých služeb, dokud soud nerozhodne, zda lze její aktivity klasifikovat coby nekalou soutěž. Zástupci společnosti Taxify předběžné opatření soudu týkající se Plzně prozkoumali a vzali v potaz předchozí rozhodnutí soudů v Česku v podobných případech. Tato analýza ukázala, že předběžné opatření se nemůže vztahovat na služby Taxify v Plzni,“ uvedl Šimon Rákosník. Taxify se domnívá, že zejména vzhledem k nedávnému rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, který podobné předběžné opatření v minulosti zrušil, bude předběžné opatření týkající se Plzně také zrušeno.

Proti alternativním taxislužbám Taxify či Uber opakovaně protestují čeští taxikáři. Taxikáři trvají na tom, aby byla jediná varianta taxi pro širokou veřejnost s označením a taxametrem. Odmítají, aby mohla být měřidlem i mobilní aplikace. Soudní dvůr EU loni v podobném případu s firmou Uber konstatoval, že Uber není elektronickou službou, ale dopravcem, musí se tedy řídit stejnými pravidly jako dopravci.

Fotogalerie

Okresní soud Plzeň město - ilustrační foto | Autor: Archiv