Jsme televize vašeho kraje

Požár ubytovny zažehl další diskusi na téma bezpečnostní situace v Plzni

Plzeň, publikováno 12.09.2018, autor: Redakce

Ubytovny v Plzni jsou mnohdy tikající bombou, která může obrazně kdykoliv explodovat. Takto vypadal požár ubytovny na Karlově z ptačí perspektivy | Autor: TV ZAK

Úterní požár ubytovny znovu odstartoval diskuse o bezpečnosti v Plzni. Požár, při kterém podle aktuálních informací zahynul jeden člověk, byl podle mnohých vyvrcholením problémů, které trápí město, ale nedaří se je řešit. Montovny přinesly do regionu byznys legálním i nelegálním ubytovnám a do ulic kriminalitu, která zde dříve nebyla. Podobných ubytoven, kde žijí lidé v otřesných podmínkách, je v Plzni celá řada. Jsou doslova tikající bombou, která, jak se ukázalo, může kdykoliv explodovat.

„Neříkám, že je všechno v pořádku. To v žádném případě. Ti lidé, kteří s chtějí bavit, pak třeba posilněni alkoholem nebo drogami páchají nějakou přestupkovou nebo dokonce trestnou činnost, tak se nám přesouvají v podstatě do jiných míst,“ uvedl k bezpečnostní situaci ve městě primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Opozice ale vedení města za jeho působení v oblasti bezpečnosti kritizuje. Město nemá samostatného radního pro bezpečnost, který by se těmto problémům prioritně věnoval. Bezpečností se zabývá primátor. Dále se opozici nelíbí ani způsob, jak se řídí městská policie. Ta se i přes razantní navýšení rozpočtu o 60 milionů potýká s nedostatkem strážníků, kterých aktuálně chybí 14.

„Teď už je rozpočet městské policie 220 milionů korun. Je to o tom efektivním vynaložení těchto prostředků a o řízení celé této organizace. Jde o to, aby strážníci byli více v ulicích a aby se méně věnovali útulkům,“ řekl šéf kontrolního výboru plzeňského zastupitelstva a lídr kandidátky ANO Roman Zarzycký.

Vedení města se hájí tím, že například v případě ubytoven má svázané ruce. Dovnitř se bez cizinecké policie, hasičů, nebo třeba pracovníků úřadu práce dostává těžko. „Město jako takové nebo městská policie, potažmo i Policie ČR se do těchto objektů velmi těžko dostává. Jedná se tak hlavně s pracovními agenturami,“ vysvětlil primátor. „Některé agentury by rády vyšly městu vstříc, vnímají to, že ti cizinci v některých momentech páchají přestupkovou činnost, nechovají se tak, jak by měli, ale na druhou stranu – oni je potřebují,“ řekl Zrzavecký.

Podle šéfa kontrolního výboru Zarzyckého ale radnice jednat může, i když kontrola ubytoven z hlediska zákona je diskutabilní. „Zcela určitě může město vytvářet minimálně klima v tom, jestli tady chce agenturní pracovníky. V Německu je regulace pracovních agentur, kterých je tam 40. U nás je jich 2000. Ty se chovají po svém, ty lidi tady nechávají, řekněme na pospas a tam určitě ta role města potažmo kraje, potažmo státu je na místě. Zcela určitě je třeba, aby fungovaly poradní orgány pro radu, tedy bezpečnostní komise, aby se lépe koordinovaly úkoly mezi městskou a státní policií,“ konstatoval Zarzycký.

Podle posledních statistik je v Plzni zhruba 17 tisíc cizinců, kteří zde žijí i pracují, nebo je sem agentury každý den přiváží za prací z jiných míst, kde přebývají. Lze předpokládat, že se jejich počet bude i nadále zvyšovat v souvislosti s poptávkou po práci. Dramatická situace je podle Zarzyckého i v případě bezdomovců. V roce 2014 bylo podle jeho slov v Plzni evidováno oficiálně 250 bezdomovců, dnes už jich je téměř 800. Je tedy přesvědčen o tom, že i zde úloha města při řešení problémů bezdomovectví selhala.

Fotogalerie

Ubytovny v Plzni jsou mnohdy tikající bombou, která může obrazně kdykoliv explodovat. Takto vypadal požár ubytovny na Karlově z ptačí perspektivy | Autor: TV ZAK