Jsme televize vašeho kraje

Soud poslal do vazby pravděpodobného viníka (71) požáru plzeňské ubytovny

Plzeň, publikováno 14.09.2018, autor: Richard Beneš

Soud poslal do vazby pravděpodobného viníka (71) požáru plzeňské ubytovny. | Autor: TV ZAK

V nemocničním pyžamu a s obvazy na obou rukou přišel v pátek k plzeňskému městskému soudu s policejním doprovodem český senior (71), který měl zřejmě z nedbalosti způsobit požár plzeňské ubytovny. Při požáru přišla jedna žena o život, 12 obyvatel zařízení se zranilo. Soudce nakonec poslal seniora do vazby. Za obecné ohrožení může jít v případě prokázání viny až na osm let do vězení.

Na základě vyšetřování tragédie se podařilo zjistit, že požár vznikl od hořící svíčky v pokoji obviněného muže. Potom se rychle rozšířil na celý objekt ubytovny, kde se v tu dobu nacházelo kolem 130 osob. Při požáru se zranil i pravděpodobný viník. Na ubytovně žili cizinci i Češi.

Velká část dvoupodlažní dřevostavby shořela. Spolumajitel objektu vyčíslil škodu předběžně na 40 milionů korun, nicméně tato suma zatím nebyla oficiálně potvrzena. Vyšetřování případu je teprve na začátku a nelze vyloučit, že policejní vyšetřovatel ještě zpřísní kvalifikaci. Trestní sazba by se pak zvýšila až na deset let.

V nemocnici stále ještě zůstává několik lidí, kteří se zranili při požáru. O část lidí, kteří v ubytovně žili, se postaralo město, které jim nabídlo náhradní ubytování ve svých objektech. Pomáhají ale i někteří zaměstnavatelé požárem postižených osob a pracovní agentura.

Fotogalerie

Soud poslal do vazby pravděpodobného viníka (71) požáru plzeňské ubytovny | Autor: TV ZAK
Soud poslal do vazby pravděpodobného viníka (71) požáru plzeňské ubytovny. | Autor: TV ZAK