Jsme televize vašeho kraje

S dostavbou západního okruhu se začne zřejmě už na jaře příštího roku

Plzeň, publikováno 16.09.2018, autor: Redakce

Západní okruh - ilustrační foto | Autor: Plzen.eu

Na dostavbě silničního tahu, který uleví řidičům i obyvatelům Plzně by se mohlo začít pracovat už na jaře. Plánovaný západní okruh, největší strategická investice kraje a města za více než dvě miliardy korun, je připravena. Město uzavřelo výkupy pozemků a dokončuje se potřebná dokumentace.

Část okruhu už stojí a to ta první. Dokončena byla v roce 2014 a měří zhruba 2 kilometru. Cena? Skoro jedna miliarda korun. Na celém obřím projektu, který má výrazně ulevit dopravě v centru spolupracuje jak město, tak i Plzeňský kraj. Celkově město Plzeň vynaložilo 360 milionu korun, ale počítá se do toho nultá, první etapa a druhá a první a vodohospodářské stavby, což je retenční nádrž na Vinicích a také kanalizační sběrač na Roudné,“ řekla Helena Matoušová (ODS), radní pro nakládání s majetkem města.

Stavba se ale před čtyřmi roky zastavila. Důvodem byly mnohdy velmi komplikované odkupy pozemků. Celkem město jednalo o odkoupení nebo směně s více než stovkou jejich majitelů. Někdy ta jednání nebyla jednoduchá,byly tam i srdcové záležitosti, když lidé museli prodat nebo směnit zahradu kterou užívali spoustu let, ale až na pár výjimek ta jednání byla velmi příjemná,“ uvedla radní.

K dokončení okruhu zbývá tři a půl kilometru. Vyrůst by tam mělo také šest mostů a pět kruhových křižovatek. Město teď čeká na nabytí právní moci ohledně stavebního povolení, pak vše předá kraji.My předpokládáme že plzeňský kraj vyhlásí příští rok soutěž na tu stavbu,“ doplnila radní Matoušová. Pokud vše půjde podle plánu, mohla by stavba a práce dokončení okruhu začít už na jaře příštího roku.

Fotogalerie

Západní okruh - ilustrační foto | Autor: Plzen.eu