Jsme televize vašeho kraje

ANO chce v Plzni vysadit 9999 stromků, začalo stavbou zelených střech

Plzeň, publikováno 18.09.2018, autor: Redakce

Ilustrační foto | Autor: Archiv

Odvážný cíl si zvolilo hnutí ANO v Plzni. Ve městě začalo s budováním takzvaných zelených střech, které jsou k vidění hlavně v západoevropských metropolích. Prví z nich vyrostou na Lochotíně. Strana navíc oznámila, že chce v Plzni vysadit 9999 stromků za čtyři roky.

První dvě zelené střechy na Lochotíně vznikají díky první místostarostce obvodu a kandidátce na starostku Ivany Mádlové (ANO). Právě z její iniciativy se zrodila spolupráce mezi obvodem a sdružením ENVIC, které se věnuje životnímu prostředí a v Plzni pořádá oblíbené farmářské trhy.

„Po intenzivní diskusi jsme se domluvili, že zelené střechy vybudujeme na osmasedmdesáté a devadesáté mateřské školce. Společně s oborníky ze sdružení Envic a ředitelkami obou mateřinek nyní řešíme technickou stránku věci,“ prozradila redakci místostarostka Mádlová.

Zelené střechy lze přirovnat k ekologické klimatizaci. Citelně přispívají k okysličení, ochlazení a zvlhčení vzduchu. Pozitivní vliv mají také na tepelnou stabilitu budovy a snižují úniky tepla. Budování zeleně na střechách je ale zatím v Česku spíše záležitostí soukromých osob a firem než měst a obcí.

Magistrát, kde je hnutí ANO v opozici, se podle krajského šéfa strany a kandidáta na primátora Romana Zarzyckého této oblasti nevěnuje dostatečně. „O to více si vážím práce naší místostarostky Ivany Mádlové, která takové projekty dokázala na území Lochotína rozjet,“ řekl Zarzycký.

Hnutí ANO v Plzni navíc míří ještě výše. Pokud ve volbách uspěje, kromě zelených střech chce ve městě během čtyř let vysázet 9999 stromků. Na první pohled se může jednat o sci-fi a pouhý předvolební slib. Jenže statistiky z Plzně dokazují, že záměr stojí na reálných základech. „Víme, že je jedná o splnitelný slib. Náš místostarosta na třetím plzeňském obvodu David Procházka dokázal vysázet pět set stromků ročně,“ uvedl Zarzycký. Plzeň má přitom deset obvodů.

Zeleň je stále častější součástí architektury především ve světových metropolích. Mezi nejznámější projekty patří takzvaný vertikální les Bosco Verticale v italském Miláně. Na dvou budovách je umístěno více než 20 tisíc rostlin a stromů, což odpovídá dvěma hektarům lesa. Naopak Plzeň je za nedostatek zeleně mnohdy kritizována. Kromě chybějících stromů na plzeňském náměstí Republiky se mnohým občanům nelíbí nově vzniklá přestavba mostů a úprava prostoru na Mikulášské třídě před hlavním vlakovým nádražím.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Archiv