Jsme televize vašeho kraje

Plzeňské Slavnosti svobody 2019 zahájí proslulá švédská skupina Sabaton

Plzeň, publikováno 21.09.2018, autor: Richard Beneš

Slavnosti svobody 2019 zahájí švédská skupina Sabaton | Autor: Sabaton

O zahájení Slavností svobody v Plzni se v příštím roce symbolicky postará světoznámá rocková skupina Sabaton. Koncert bude mimořádný mimo jiné i tím, že kapela vystoupí s pěveckým sborem z naší vlasti. Spolupráci s agenturou PRAGOKONCERT BOHEMIA na přípravě projektu schválila Rada města Plzně. Koncert, jenž se uskuteční 4. května 2019, město podpoří částkou 700 tisíc korun. Zpěvák a kapelník švédské skupiny Sabaton Joakim Brodén je z matčiny strany polovičním Čechem a má český pas.

Podobně jako letos, kdy zahrála kapela The Australian Pink Floyd show, chceme obohatit program Slavností svobody o mimořádný kulturní projekt i v roce 2019. Půjde o atraktivní nabídku pro návštěvníky z celé České republiky s velkým potenciálem získat nové návštěvníky města a prodloužit jejich pobyt ve spojení s dalším programem Slavností svobody 2019,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Česká republika si v roce 2019 připomene několik důležitých výročí, jedním z nich je 30 let od pádu totalitního režimu. Tím se otevřela možnost hovořit a psát pravdu o osvobození země v době 2. světové války. „Právě díky těmto souvislostem byla vybrána kapela Sabaton, která ve své tvorbě reflektuje historii se specifickým zaměřením na 2. světovou válku a speciálně na Českou republiku, kdy zpěvák, kapelník a autor textů má maminku z České republiky. Tím dokázali inspirovat především mladou generaci, aby se zajímala o hrdiny v jednotlivých zemích,“ dodal primátor.

V písni Aces in Exile zpívá Joakim Brodén o československých pilotech během bitvy o Británii a ve velmi populární písni Far from the Fame zpívá o maršálu Karlu Janouškovi. Díky této písni se nejen mladí lidé, ale v podstatě celá veřejnost, začala zajímat o maršála Karla Janouška a další naše hrdiny. Tato skutečnost svědčí o velkém přínosu tvory skupiny Sabaton pro výchovu k vlastenectví v České republice.

Fotogalerie

Slavnosti svobody 2019 zahájí švédská skupina Sabaton | Autor: Sabaton