Jsme televize vašeho kraje

Patrioti mají problém, jejich kandidát do plzeňského zastupitelstva má drogovou minulost

Plzeň, publikováno 27.09.2018, autor: Redakce

Karel Zach na společném snímku s Jindřichem Strýcem | Autor: FB Karla Zacha

Problematická minulost dohání kandidáta hnutí Občané Patrioti Karla Zacha, který je na osmém místě kandidátní listiny koalice Občanů Patriotů, Starostů s podporou Svobodných do velkého plzeňského městského zastupitelstva. Majitel irského pubu v roce 2013 figuroval jako svědek v kauze drogových obchodů, ze kterých byl obžalován Jindřich Strýc. Podle obžaloby si Zach dlouhodobě nakupoval od otce známé české tenistky Báry Strýcové kokain za statisíce korun.

V pozici svědka měl Zach vypovědět, že s obžalovaným Strýcem se znal deset let a sám sebe označil za svátečního konzumenta drogy. Drogu získával od Strýce ve svém podniku, případně před podnikem ve Strýcově vozidle Mercedes. Podle soudního spisu pravidelně získával gram kokainu buď darem, nebo za úplatu, kdy platil 2000 korun za gram. Poměr zaplacených a darovaných dávek byl podle svědka zhruba v poměru 9:1.

Ze spisu dále vyplynulo, že Zach v průběhu výslechu korigoval množství drogy získané od Strýce. Ve finále uvedl, že v souhrnu mohl od svého dodavatele koupit kokain v 80 až 100 případech za celkovou částku v hodnotě kolem 160 až 200 tisíc korun. Svědek Zach dále uvedl, že nevěděl, kde Strýc kokain získává a ani netušil, kde ho před distribucí ukrývá. Sám Strýc před soudem vypověděl, že kokain skutečně užíval společně i s majitelem vyhlášeného plzeňského klubu Zachs Pub Karlem Zachem.

V současné době se Karel Zach uchází o hlasy voličů Plzně, které by ho mohly vynést mezi 47 zastupitelů města. Lídrem kandidátky Patriotů, Starostů s podporou Svobodných je senátor a současný městský zastupitel Václav Chaloupek, jako dvojka na kandidátce je rovněž současný zastupitel Ludvík Rösch a ze třetího místa kandiduje podnikatel Jan Michálek.

 

Fotogalerie

Karel Zach na společném snímku s Jindřichem Strýcem | Autor: FB Karla Zacha