Jsme televize vašeho kraje

Celníci našli v poštovních zásilkách hromadu různých drog v hodnotě 1,2 milionu korun

Karlovy Vary, publikováno 04.10.2018, autor: Richard Beneš

Část zadržených drog z poštovních zásilek | Autor: CÚ

Drogy v poštovních zásilkách v hodnotě 1,2 milionu korun objevili v září karlovarští celníci. Jeden ze záchytů se odehrál už začátkem září při kontrolní činnosti na silnici u hraničního přechodu Pomezí ve spolupráci s německými kolegy. V rámci akce COOPERATION DE, zastavili celníci dodávku s poštovními vaky. Při kontrole pomáhal také služební pes speciálně cvičený na vyhledávání omamných látek. Ten označil 30 poštovních zásilek, po jejichž otevření a provedení narkotestů se potvrdilo, že se jedná o omamné a psychotropní látky, jež podléhají zákazům a omezením.

„Celníci zajistili drogy v hodnotě téměř 800 tisíc korun. Jednalo se celkem o 876 kusů tablet extáze, přičemž například jedna zásilka jich obsahovala 505 kusů a druhá 300 kusů, dále téměř 45 g kokainu, stejné množství heroinu, bezmála 300 g amfetaminu, 26 ks dávek LSD a menší množství pervitinu či hašiše,“ uvedla mluvčí celního ředitelství Lucie Havelková.

Kontroly poštovních zásilek probíhají pravidelně. Koncem září zase celníci kontrolovali poštovní a balíkové zásilky ze západní Evropy na pobočce České pošty v Chebu. Také zde pomáhal služební pes speciálně cvičený na vyhledávání drog. „Označil několik poštovních vaků z Amsterdamu. Vnitřní kontrolou 28 označených zásilek bylo zjištěno, že obsahují omamné a psychotropní látky podléhající zákazům a omezením. Celníci zajistili 45 ks LSD, přes 80 g pervitinu, téměř 30 g kokainu, 588 kusů tablet extáze a další drogy, v celkové hodnotě více než 400 tisíc korun,“ popsala další akci mluvčí Havelková.

Případy se na základě oznámení celníků Generální ředitelství cel, Odbor – Pátrání Plzeň. Ten zahájí úkony v trestním řízení. Pokud se mu podaří ustanovit osoby, které porušily zákon, předá případy, kdy zjištěné skutečnosti nasvědčují tomu, že byl spáchán přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, k zahájení trestního stíhání. Za uvedené přečiny hrozí osobám trest odnětí svobody na jeden rok až pět let, nebo peněžitý trest. Přeprava jakéhokoliv množství omamných či psychotropních látek, tedy i přeprava v poštovních zásilkách, je trestným činem.

Fotogalerie

Speciálně vycvičený pes na vyhledávání omamných látek v akci | Autor: CÚ
Část zadržených drog z poštovních zásilek | Autor: CÚ
Část zadržených drog z poštovních zásilek | Autor: CÚ