Jsme televize vašeho kraje

Plzeňská parkourová komunita dostala od města unikátní hřiště za 5,7 milionu

Plzeň, publikováno 04.10.2018, autor: Richard Beneš

Plzeň má nové unikátní parkourové hřiště | Autor: Richard Beneš

První venkovní tréninkové parkourové hřiště, které je jedno z největších v Evropě, nechalo vybudovat město Plzeň ve svém areálu Krašovská Aktivity centrum Plzeň. Sportoviště se zařadí na špičku obdobných parkourových hřišť v Česku a bude patřit mezi největší v Evropě. Výstavbu financovalo město Plzeň z prostředků hospodaření za rok 2017. Na návrhu hřiště o ploše 600 metrů čtverečních se podíleli místní vyznavači parkouru.

Parkour je moderní pohybová disciplína, jejíž ústřední myšlenkou je rozvoj schopností k překonávání překážek nejen těch fyzických ale i životních. Pro překonávání překážek se využívají skoky, běh, lezení, šplh, pohyby ve visu za ruce a akrobatické prvky.

Parkourové hřiště tvoří čtyři sestavy zdí, dvě sestavy zdí a hrazd, samostatná sestava hrazd, tři balanční trubky různých délek a tvarů, šest dřevěných sestav a prvků z akátu a dubu. Některé prvky jsou pevné, další montované. Lze je rozebrat a sestavit z nich jiné překážky. „Hřiště má jednu nepřehlédnutelnou dominantu, uprostřed je velký betonový monument ve tvaru několika samostatných krychlí. Podobným se nemůže pochlubit žádné jiné hřiště u nás, ani jinde v Evropě,“ řekl Pavel Trefanec, ředitel Obytné zóny Sylván, která hřiště provozuje.

„Původně mělo hřiště stát sedm milionů korun, nakonec se podařilo snížit jeho cenu na 5,7 milionu korun. Výstavbu financovalo město z prostředků z přebytku hospodaření města za rok 2017. Přizvali jsme místní vyznavače parkouru, kteří mají své vlastní tréninkové skupiny, aby se na návrhu hřiště podíleli. Navrhovali jak druh a velikost překážek, ale i jejich rozložení v rámci celého hřiště,“ vysvětlil radní pro správu městských nemovitostí David Šlouf (ODS).

„V rámci Koncepce sportu v Plzni tím byla naplněna další položka Cíle 1, tedy vybudování moderní, dostupné a otevřené sportovní infrastruktury podporou rozvoje life style sportů, mezi něž se parkour řadí. Parkourové skupiny již nyní působí v Krašovské a využívají vnitřní prostory Aktivity centra Plzeň ke svým tréninkům,“ doplnil David Šlouf.

„Plzeňská parkourová komunita je z nového hřiště naprosto nadšená. Něco takového jsme v životě neviděli, pár parků jsme si vyzkoušeli, ale něco takového tady opravdu ještě nebylo. Bude pro nás všechny znamenat obrovský výkonostní posun,“ uvedl Richard Beneš, jedna z největších osobností plzeňské parkourové scény. Osobně se podílel na návrhu a vzniku celého hřiště a parkouru se aktivně věnuje 13 let.

Hřiště nemůže mít zcela volný přístup, ale jeho provoz bude podléhat dohledu zkušených parkouristů v tréninkových skupinách a v provozních hodinách hřiště. V provozní době bude sloužit pro trénink všech pohybových aktivit potřebných pro překonávání překážek. Parkourové hřiště poskytne překážky pro začátečníky i zkušené parkouristy. Samozřejmostí budou letní příměstské tábory a parkourové hřiště se stane součástí i dalších aktivit konaných v Krašovská Aktivity centru Plzeň.

Fotogalerie

Plzeň má nové unikátní parkourové hřiště | Autor: Richard Beneš
Slavnostní stříhání pásky u příležitosti otevření nového hřiště | Autor: Richard Beneš
Plzeň má nové unikátní parkourové hřiště | Autor: Adriana Jarošová
Plzeň má nové unikátní parkourové hřiště | Autor: Richard Beneš
Plzeň má nové unikátní parkourové hřiště, kde nechybí zcela originální prvky. | Autor: Richard Beneš
Plzeň má nové unikátní parkourové hřiště | Autor: Adriana Jarošová
Plzeň má nové unikátní parkourové hřiště | Autor: Adriana Jarošová