Jsme televize vašeho kraje

V Klatovech drtivě zvítězila ODS, Tachov čekají změny ve vedení radnice, v Rokycanech vyhrál starosta

Plzeň, publikováno 07.10.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Zatímco v Klatovech a v Rokycanech slavily v komunálních volbách vítězství strany současných starostů, Tachov čeká zřejmě změna politické reprezentace ve vedení města. Komunální volby v Tachově vyhrálo nové sdružení nezávislých kandidátů Patrioti Tachova v čele s předchozím starostou za ČSSD, nyní bezpartijním Ladislavem Macákem, který tak slaví úspěšný návrat do politiky. V Klatovech drtivým způsobem zvítězila ODS dosavadního starosty Rudolfa Salvetra. V Rokycanech zase vyhráli Nezávislí kandidáti současného starosty Václava Kočího.

Klatovská ODS získala 31,2 procenta, což představuje deset míst v zastupitelstvu, které má 27 křesel. Občanští demokraté si oproti předchozím volbám polepšili o dva mandáty a upevnili tak svoje postavení na radnici. Druzí Nestraníci místostarosty Martina Kříže získali 15,66 procenta hlasů a pět mandátů, třetí ANO má 13,53 procenta a čtyři křesla. V klatovském zastupitelstvu budou ještě tři lidé za Sdružení pro Klatovy, po dvou mandátech mají KSČM a Piráti, sociální demokraté bude v zastupitelstvu reprezentovat jediný člen.

„Je vidět, že voliči ocenili, co jsme ve městě za uplynulé roky udělali, kam se město ubírá a že neočekávají plnění nějakých nereálných slibů,“ komentoval volební úspěch klatovské ODS starosta Salvetr, který se teď chystá na povolební vyjednávání o koalici.

V Rokycanech zvítězili Nezávislí kandidáti současného starosty ziskem 19,3 procenta hlasů a berou pět mandátů. Úspěšní byli i další dva členové stávající radniční koalice, kteří mají po čtyřech křeslech. Rokycanští patrioti oslovili 16,5 procenta voličů a třetí ODS získala 14,8 procenta hlasů. Čtvrté ANO získalo 13 procent a v zastupitelstvu bude mít tři posty. Čtvrté Pro naše Rokycany, sdružení Zelení a NK má 10,6 procenta hlasů a má tři mandáty, stejně jako KSČM. Pro komunisty hlasovalo 7,6 procenta voličů. Do zastupitelstva se dostane ještě uskupení Pro zdraví a sport, starostové a nezávislí, které těsně překročilo pětiprocentní hranici a má jeden mandát. Kdo tentokrát bude v zastupitelstvu radnici chybět, jsou sociální demokraté.

Velký volební výsledek udělalo v Tachově sdružení nezávislých kandidátů Patrioti Tachova, kteří získali 32,5 procenta hlasů, což jim vyneslo sedm mandátů v zastupitelstvu. Druhému uskupení Volím Tachov dalo svůj hlas 27,4 procenta voličů, což představuje šest mandátů. Třetí skončilo ANO s necelými 14 procenty a třemi mandáty v zastupitelstvu. Až na čtvrtém místě je ČSSD se současným starostou Jiřím Stručkem. Dříve nejsilnější tachovská strana překročila hranici 13 procent hlasů a má tři křesla v zastupitelstvu. Současný starosta se navíc do zastupitelstva nedostal, protože ho přeskočil kandidát z desáté pozice kandidátky. Ve volbách uspěla ještě KSČM s 11,7 procenta hlasů a dvěma mandáty.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš