Jsme televize vašeho kraje

ODS chce usilovat o post primátora Plzně a zahajuje povolební vyjednávání

Plzeň, publikováno 09.10.2018, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

O post primátora Plzně bude usilovat ODS, která je spolu s hnutím ANO vítězem voleb v Plzni. Usnesla se na tom v pondělí večer oblastní rada strany. V následujících dnech se chce vedení ODS setkat se zástupci všech stran, které se dostaly do Zastupitelstva města Plzně. Jednat nebude ODS jen s komunisty, což lídr ODS Martin Baxa uváděl již před volbami. Prioritou občanských demokratů pro vytvoření koalice je prosazení volebního programu.

Současný náměstek primátora Martin Baxa potvrdil, že už obdržel od Romana Zarzyckého pozvánku ke společnému jednání s vítězem voleb, kterým se tím nejtěsnějším možným způsobem stalo v Plzni hnutí ANO. Všeobecně se očekává, že koalice vznikne nejdříve příští týden.

„Proběhne první, za naši stranu informační jednání s hnutím ANO. A my sami jako ODS budeme iniciovat jednání se všemi dalšími stranami, to znamená s Piráty, TOP 09, KDU-ČSL a s ČSSD. Byl bych rád, aby první schůzky proběhly během tohoto týdne, ale budou to schůzky pouze informační. Vyměníme si vzájemnou představu a priority,“ informoval Martin Baxa, který by se chtěl opět ucházet o pozici primátora. Tu současný poslanec vykonával v letech 2010 až 2014.

Oblastní rada ODS také určila vyjednávací tým a pověřila ho úkolem prosazovat volební program. V něm ODS mimo jiné kladla důraz na bezpečnost, slibovala moderní úřad, větší specializaci základních škol, nový parkovací systém, byty pro mladé lidi a seniory či zřízení speciální jednotky městské policie. ODS se v posledních více než dvou desetiletích podílela na vedení města, post primátora měla od roku 1994 do roku 2014.

V Plzni vyhrálo volby ANO se ziskem 22,2 procenta hlasů, což mu vyneslo 13 mandátů v zastupitelstvu. Stejný počet křesel má i ODS, která byla druhá jen o devět setin procentního bodu. Třetí Piráti budou mít v zastupitelstvu sedm svých členů. TOP 09 a KDU-ČSL – Pravá volba pro Plzeň po čtyřech mandátech. KSČM a ČSSD získala po třech místech v zastupitelstvu. V Zastupitelstvu města Plzně zůstává po volbách stejný počet stran, jako tomu bylo v minulém volebním období. Nově jsou zastoupeni Piráti, vypadli naopak Občané patrioti. V minulé vládnoucí koalici byla ČSSD s primátorem, dále pak ODS, lidovci a Občané patrioti. Vítězné ANO skončilo v opozici stejně jako TOP 09 a KSČM.

Fotogalerie

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš