Jsme televize vašeho kraje

Na Slovanech se rýsuje koalice, vítězný lídr z ODS chce poslat ANO do opozice

Plzeň, publikováno 09.10.2018, autor: Richard Beneš

Radnice MO Plzeň 2 - Slovany | Autor: Archiv

Ve druhém plzeňském městském obvodu Slovany, kde drtivě vyhrála volby ODS vedená dlouholetým starostou Lumírem Aschenbrennerem se už rýsuje koalice. Občanští demokraté po pondělním jednání přizvali do koalice TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD a Piráty. V opozici by mělo skončilt hnutí ANO a komunisté. V čele radnice má zůstat i nadále Lumír Aschenbrenner, který by tak byl ve funkci starosty už šesté volební období a stal by se tak nejdéle sloužícím starostou v rámci Plzně.

Ve druhém plzeňském městském obvodu Slovany, kde drtivě vyhrála volby ODS vedená dlouholetým starostou Lumírem Aschenbrennerem se už rýsuje koalice. Občanští demokraté po pondělním jednání přizvali do koalice TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD a Piráty. V opozici by mělo skončilt hnutí ANO a komunisté. V čele radnice má zůstat i nadále Lumír Aschenbrenner, který by tak byl ve funkci starosty už šesté volební období a stal by se tak nejdéle sloužícím starostou v rámci Plzně.

Občanští demokraté získali na Slovanech 11 mandátů a oproti minulému volebnímu období si tak o dva polepšili. Piráti, TOP 09, KDU-ČSL i ČSSD získali ve volbách po dvou mandátech. Koalice tak má v zastupitelstvu 19 křesel ze sedmadvaceti. Hnutí ANO má sedm mandátů a komunisté jeden. Starosta a zároveň i senátor Aschenbrenner ještě před volbami avizoval, že by chtěl na radnici pokračovat v koalici bez hnutí ANO. A koalici bez hnutí ANO by si přál vytvořit i ve velkém plzeňském městském zastupitelstvu.

Proti skladbě koalice na MO Plzeň 2 Slovany, jak o ní jako první informoval server iDnes, protestují Piráti, kteří nesouhlasí s výrokem, že koalice je již domluvená. „Na schůzce s panem Aschrenbrennerem byla Pirátům nabídnuta pouze spoluúčast na koalici. Ostře se ohrazuji proti informaci o dohodnutí a sestavení koalice" uvedl Filip Sequens, nově zvolený zastupitel Pirátů do MO 2 - Slovany. Pan Aschrenbrenner byl také Filipem Sequensem informován, že podpora koalice ze strany Pirátů podléhá schválení MS Plzeň, tudíž se jedná o rozhodnutí všech členů místního sdružení České pirátské strany v Plzni.

Plzeňští Piráti též upozorňují na svou povolební strategii, ve které odmítají člena rady města s kumulací funkcí. Tuto podmínku by Lumír Aschrenbrenner jakožto senátor Parlamentu České republiky a zároveň uvolněný starosta Plzeňského obvodu 2 - Slovany nesplňoval. Tuto podmínku nesplňoval již od svého zvolení senátorem v roce 2014, od kdy oba mandáty vykonává současně.

Fotogalerie

Radnice MO Plzeň 2 - Slovany | Autor: Archiv