Jsme televize vašeho kraje

Soud uložil 40 měsíců zamilovanému cizinci, který vyhrožoval teroristickým útokem

Plzeň, publikováno 09.10.2018, autor: Richard Beneš

Takto se maskoval cizinec u soudu, když se rozhodovalo o jeho vzetí do vazby | Autor: TV ZAK

Za vyhrožování teroristickými útoky v Pákistánu jako odplatu za zadržení české drogové pašeračky uložil v úterý plzeňský krajský soud trest ve výši 40 měsíců pro Bulhara Nikolaje Simeonova (21). Cizinec si trest za své naprosto nesmyslné jednání odpyká ve věznici s ostrahou a pak ho čeká vyhoštění z České republiky na osm let. Hrozilo mu až 12 let vězení.

Odsouzený cizinec chtěl výhrůžkami Pakistánu dosáhnout toho, aby země propustila na svobodu Češku, kterou zadrželi policisté na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Do krásné pašeračky drog se cizinec žijící v Česku zamiloval díky fotografiím na sociálních sítích a chtěl jí tak pomoci z vězení na svobodu.

Pomocí internetového překladače si nechal přeložit do angličtiny text své hrozby. Ten pak odeslal textovou zprávou a e-mailem dvěma pákistánským médiím. Pisatel v mailu o sobě tvrdil, že je Čech a požadoval okamžité propuštění zadržené pašeračky drog. Tu měli Pakistánci posadit do letadla směřujícího do ČR. Dále uvedl telefonní číslo, na které mu měla Češka zavolat, až bude na svobodě. Pokud by se tak nestalo, hrozil anonym pakistánské straně odplatou v podobě série teroristických útoků. Pak ale dostaly věci velmi rychlý spád a cizinec skončil ve vazbě.

Důvody mladíka, které ho dovedly k jeho činu jsou zřejmě velmi prosté a mají romantický základ. Do půvabné pašeračky drog se zřejmě zamiloval prostřednictvím jejích fotografií na facebooku. Jeho profil na facebooku byl totiž plný článků i fotografií spojených s případem Terezy H. Mladík se zřejmě upnul na představu, že uvězněnou dívku osvobodí.

Před soudem se Ivanov pracující v jedné plzeňské firmě přiznal, ale hájil se tím, že hrozby nemyslel vážně, teroristické skutky neplánoval. Argumentoval mimo jiné tím, že kdyby myslel hrozbu vážně, neuvedl by v ní své telefonní číslo a e-mailovou adresu.

Státní zástupce Martin Bílý po vynesení rozsudku uvedl, že je s verdiktem soudu spokojený. „Myslím si, že to je jasný příklad toho, že takové jednání je ve společnosti neakceptovatelné, že nelze akceptovat, aby jakákoliv osoba posílala výhružné texty, ať už se jedná o ČR či jiný stát,“ uvedl státní zástupce. Dodal, že trest pro Ivanova má mít výchovný charakter a má sloužit jako varování pro další podobné pachatele.

Znalci uvedli, že obžalovaný nemá agresivní sklony a ani schopnosti naplánovat a provést teroristický útok v zahraničí. Označili ho za introverta s podprůměrným intelektem, který může jednat impulzivně a nedomýšlet následky, má také sklony k fabulacím. Pro společnost ale není nebezpečný. Rozsudek zatím není pravomocný, lze předpokládat, že se obžalovaný odvolá.

Fotogalerie

Takto se maskoval cizinec u soudu, když se rozhodovalo o jeho vzetí do vazby | Autor: TV ZAK