Jsme televize vašeho kraje

Aplikace vyvíjená pro městskou policii slavila úspěch v mezinárodní soutěži

Plzeň, publikováno 10.10.2018, autor: Richard Beneš

Tak vypadá nová aplikace pro městskou policii | Autor: Plzen.eu

Úspěch na mezinárodní scéně slaví plzeňský softwarový start-up InnoConnect, a to s aplikací, již vyvíjí za podpory města pro Městskou policii Plzeň. Aplikace sdružuje desítky tisíc záznamů o přestupcích a drobných trestných činech spáchaných na území západočeské metropole. Teď zabodovala na prestižní mezinárodní konferenci Inspire 2018 konané v belgických Antverpách. Zvítězila v kategorii, jež se věnovala aplikacím ve vztahu k bezpečnosti.

Díky aplikaci vyvíjené v městském technologickém centru Dronet mají strážníci k dispozici sumarizaci údajů, získají tak větší přehled o jednotlivých lokalitách a dokáží tak v případě potřeby například posílit činnost hlídek, upravit dopravní značení nebo přidat další důležitá opatření.

„Naše aplikace sdružuje data za jeden rok, jedná se tedy o desítky tisíc záznamů, jsou to přestupky z oblasti dopravy, občanského soužití, ale i menší trestná činnost a jiné. Je možné filtrovat, v jaké hodiny, dny a na jakém místě se jednotlivé skutky dějí, a to dává velký prostor zefektivnit stávající rozvržení činnosti strážníků, ale třeba i upravit dopravní značení na místech, kde se stále opakují tytéž problémy,“ vysvětlil spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti InnoConnect Jiří Bouchal.

V budoucnu by aplikace mohla být rozšířena. Po konzultaci s městskými strážníky by chtěli vývojáři dodat i data od státní policie a sjednotit aplikaci s další, která se zaměřuje na záznamy o dopravních nehodách. „O zpřístupnění dat státní policie jednáme, na tomto místě bych chtěl určitě poděkovat městu za jeho součinnost, protože získání takovýchto údajů není jednoduché. Spojení s další naší aplikací o dopravních nehodách zde určitě dává smysl, protože přehled o dění v Plzni pak bude ještě komplexnější,“ dodal Jiří Bouchal.

Vývoj aplikace, která pro město znamená cenný benefit, je financován z evropských dotačních prostředků. „Vznikají zde řešení, která umožňují zpracovat surová data, kterým člověk nerozumí, správně je uchopit a použít. Je skvělé, že se podobný projekt zaměřil na zpracování dat právě v západočeské metropoli a jsem si jistý, že tím získáváme velmi cenné výstupy,“ zhodnotil technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Odborníci ze společnosti InnoConnect v současné době pracují třeba i na vizualizaci dat z plzeňských dopravních smyček, tedy zkoumají intenzitu dopravy ve městě. Aplikace pro městskou policii je neveřejná. Aplikaci týkající se dopravních nehod mohou lidé najít na https://nehodyplzen.innoconnect.net/. Kromě toho probíhají ve spolupráci s dalšími partnery, například Západočeskou univerzitou v Plzni, práce na pokročilejší verzi aplikace intenzity dopravy v Plzni (https://intenzitadopravy.plzen.eu/). Ta umožní předpověď dopravy pomocí automatizovaného online řešení a dat z dopravních smyček.

Fotogalerie

Tak vypadá nová aplikace pro městskou policii | Autor: Plzen.eu
Tak vypadá nová aplikace pro městskou policii | Autor: Plzen.eu
Tak vypadá nová aplikace pro městskou policii | Autor: Plzen.eu