Jsme televize vašeho kraje

Boj o koalici je v plném proudu, oba vítězové voleb usilují o post primátora Plzně

Plzeň, publikováno 11.10.2018, autor: Michaela Adámková, Richard Beneš

Boj o plzeňský magistrát vrcholí | Autor: Richard Beneš

Boj o to, kdo usedne do primátorské křesla, v Plzni vrcholí. Jednání o možné koalici za sebou už mají dvě nejsilnější strany letošních voleb, ANO a ODS. Ke společné shodě ale zatím nedošly. Obě se tak do konce týdne chtějí setkat s ostatními stranami, které se do zastupitelstva města dostaly.

„My jsme se snažili najít hlavně programovou shodu a některé řekněme průsečíky, podařilo se to v řadě momentů, musím říct, že máme spousty společných témat, ale také máme řekněme určité jiné názory a neshody,“ uvedl lídr hnutí ANO Roman Zarzycký.

Strany se prý neshodly například na výstavbě aqaparku, vývoji městských lázní nebo vyčištění Borské přehrady. Rozpor mají i v otázce vedení města. O post primátora chtějí bojovat obě nejsilnější strany, jak ANO tak i ODS. Pro občanské demokraty je získání primátorského křesla jednou z priorit.

„S ohledem na volební výsledek ODS i počet preferenčních hlasů pro mě jako pro lídra kandidátky, je pozice primátora prioritou,“ řekl lídr ODS a zatím ještě první náměstek primátora Martin Baxa. Ale ani hnutí ANO se nechce vzdát primátorského postu. „V tuto chvíli k tomu není důvod, my jsme prostě volby vyhráli a byli jsme na prvním jednání, to znamená, my pořád chceme post primátora,“ řekl Zarzycký.

Pirátská strana, která se umístila na třetím místě, o žádné funkce nestojí. „Nejsme v tomhle boji ve snaze získat nějaká koryta nebo se cpát do nějakých funkcí, protože nám jde zásadně o to, získat možnost prosazovat náš program,“ prohlásil lídr Pirátů Pavel Bosák.

Podle jeho slov je větší pravděpodobnost, že se spíše shodnou s hnutím ANO. „Kvůli možné kumulaci funkcí pana poslance Baxy, to je jeden z důvodů co máme, jsou tam další podezření ze střetu zájmů. Z toho důvodu je ODS pro nás velice nepravděpodobná,“ doplnil Bosák.

„Není to o tom, že bychom za každou cenu usilovali o funkce, ale mandát, který jsme dostali od voličů, od Plzeňanů, je jasný. Aby zástupce ODS byl primátorem města Plzně a proto chci o tuto pozici usilovat,“ prohlásil Baxa.

Situaci mohou ještě ovlivnit strany, které dostaly méně hlasů. ANO i ODS s nimi budou v nejbližších dnech jednat. Do boje o koalici mohou zasáhnout ještě zástupci KDU-ČSL, TOP 09 a také ČSSD. Do zastupitelstva se dostali ještě komunisté, ale s těmi většina ostatních stran do koalice jít nechce. Podoba koalice bude známa nejdříve příští týden.

Fotogalerie

Boj o plzeňský magistrát vrcholí | Autor: Richard Beneš