Jsme televize vašeho kraje

Policie rozprášila gang zlodějů kol, napáchali škodu za milion korun

Plzeň, publikováno 11.10.2018, autor: Richard Beneš

Jedno z odcizených kol | Autor: Policie ČR

Jeden z nejrozsáhlejších a největších případů letošního roku odhalili kriminalisté z Plzně. Dopadli členy gangy, kteří v Plzni ve velkém kradli jízdní kola. Ta se od začátku letošního března začala ztrácet ze sklepů, bytů či domů. Škody způsobené touto trestnou činností jdou do stovek tisíc korun.

„Speciálně vytvořený tým kriminalistů pečlivě zajišťoval veškeré stopy a shromažďoval poznatky, které vedly k dopadení pachatelů této trestné činnosti. Klec spadla na konci června, kdy skončil devětatřicetiltý muž umístěn do vazby. Kriminalisté ho v té době usvědčili z 19 případů,“ uvedla mluvčí policie Veronika Hokrová. Práce policistů tímto ovšem neskončila a zabývala se případem i nadále.

Při dalším vyšetřování případu vyšlo najevo, že zadržený muž spáchal dalších 60 krádeží jízdních kol. „Odhadovaná výše škody, kterou svým jednáním pachatel způsobil se vyšplhala k téměř jednomu milionu korun. Vzhledem k novým skutečnostem, tak obviněnému hrozí trest odnětí svobody až na osm let,“ doplnila mluvčí policie.

V souvislosti s tímto případem plzeňská kriminálka odhalila také další dva spolupachatele, kteří se na několika krádežích podíleli, ale také kradli samostatně. Oba muži jsou taktéž obviněni. Dále kriminalisté odhalili způsob odbytu odcizených bicyklů, které převážně putovaly do zahraničí. Při domovních prohlídkách se podařilo zajistit bankovky v různých měnách za čtvrt milionu korun, dále některá jízdní kola připravená k dalšímu odbytu a v neposlední řadě i vozidlo, které bylo užito v souvislosti s touto trestnou činností.

Hlavní pachatel, který pobývá ve vazbě měl už v minulosti na svém kontě desítky krádeží jízdních kol, kterých se v Plzni dopustil. Za to byl také pravomocně potrestán. Na začátku března tohoto roku byl z věznice propuštěn po odpykání trestu na svobodu. Ihned pak obnovil svoji úspěšnou zlodějskou činnost.

Fotogalerie

Jedno z odcizených kol | Autor: Policie ČR