Jsme televize vašeho kraje

Martin Baxa: Žádná koalice, kterou by iniciovala ODS, do konce týdne nevznikne

Plzeň, publikováno 11.10.2018, autor: Richard Beneš

Zatím stále není jasné, kteří politici zasednou v čele těchto lavic v sále plzeňského městského zastupitelstva | Autor: Richard Beneš

První oficiální schůzky se zástupci TOP 09 a s Piráty si naplánoval na čtvrteční odpoledne vyjednávací tým ODS v čele s prvním náměstkem primátora Plzně Martinem Baxou. Dopoledne se vyjednavači setkali na magistrátu se zástupci ČSSD a KDU-ČSL. Už předtím se občanští demokraté sešli na schůzce s faktickým vítězem voleb, tedy s hnutím ANO. Tím se ukončí kolečko schůzek s těmi stranami, se kterými má ODS jednat podle pondělního doporučení své oblastní rady.

„Žádná koalice, kterou by iniciovala ODS zatím ještě nevznikla a do konce tohoto týdne snad ani nevznikne. Předpokládám, že jednání budou dál pokračovat příští týden,“ konstatoval lídr ODS Martin Baxa. Zareagoval také na vyjádření lídra Pirátů Pavla Bosáka, který poukázal na problém s kumulováním funkcí u jeho osoby, když vykonává funkci poslance.

„Získal jsem velký počet preferenčních hlasů, volili mě voliči, kteří věděli, jaké funkce zastávám. Ale teprve po nějakém vzniku koalice se bude řešit, co bude dál. Co se týká vyjednávání s Piráty, kdy jejich lídr Pavel Bosák říká do médií, jaké si klade překážky, tak já jsem ze své práce zodpovědný svým voličům, nikoliv vnitřním stanovám pirátské strany. V tuto chvíli nemohu říci, že budu primátorem i poslancem. To se bavíme o nějaké hypotetické věci. A na rozdíl od jiných stran nechci vnášet do vyjednávání nějaké personální záležitosti, které jsou spojené se mnou. Říkáme, že máme politický mandát k tomu, prosadit náš program a získat post primátora. Pokud se toto podaří naplnit, tak pak se uvidí, jak budu řešit já případný souběh mých funkcí,“ uvedl Baxa.

Občanští demokraté se na pondělním jednání s hnutím ANO dohodli na tom, že budou v dalším jednání o povolebním uspořádání v Plzni pokračovat začátkem příštího týdne. Čtvrteční jednání s ČSSD a KDU-ČSL označila Baxa za vstřícná. „Je to dáno tím, že jsme seděli v radě, známe naše programové priority, vyjádřili jsme tu základní shodu na další spolupráci, neřešili jsme úplně programové detaily. Například s ČSSD jsme nemluvili o tom, jak se vypořádat s jejich požadavkem o odpadech zdarma. Myslím si, že z obou těchto stran je vůle k pokračování další spolupráce,“ doplnil Martin Baxa.

Fotogalerie

Zatím stále není jasné, kteří politici zasednou v čele těchto lavic v sále plzeňského městského zastupitelstva | Autor: Richard Beneš