Jsme televize vašeho kraje

První kolečko povolebního vyjednávání ukončilo i hnutí ANO, odmítá jen koalici s KSČM

Plzeň, publikováno 12.10.2018, autor: Richard Beneš

Takto sledovali představitelé hnutí ANO výsledky voleb v baru Legenda. | Autor: Richard Beneš

Stejně jako ODS, tak i vyjednávací tým hnutí ANO dokončil ve čtvrtek večer první kolo vyjednávání se všemi politickými stranami, které se dostaly do Zastupitelstva města Plzně. Také hnutí ANO vyloučilo, že by ještě do konce týdne oznámilo sestavení koalice. Druhé kolo schůzek a jednání s ostatními politickými subjekty je naplánované na příští týden. Nelze proto vyloučit, že podoba radniční koalice nebude známa ani v příštím týdnu. ANO je připraveno spolupracovat v rámci koalice se všemu stranami, kromě KSČM.

„Jednali jsme úplně se všemi stranami v zastupitelstvu, včetně komunistů. Hned na úvod schůzky s KSČM jsme si ale vysvětlili, že s nimi dál jednat už nebudeme. Řekli jsme jim, že respektujeme jejich mandát a že mají právo na účast v různých komisích a výborech. U dalších stran jsme hledali programovou shodu, bavili jsme se o povolebních tématech i o tom, jak se koukají na investice ve městě, jak se koukají na určité projekty, které jsme měli v programech,“ uvedl lídr hnutí ANO Roman Zarzycký.

Krajský šéf ANO konstatoval, že stejně jako při pondělním jednání s týmem ODS našlo ANO velkou programovou shodu i s Piráty. „Našli jsme ale s Piráty i určité drobné neshody. O těch se dá číst i na jejich webu. Neshodli jsme se v tom, jak naložíme s městskými lázněmi. Shodli jsme se na transparentnosti, na otevřeném účetnictví, zapojení občanů a na budování infrastrukturních prvků,“ řekl Zarzycký.

Na všech jednáních hnutí ANO sdělilo, že trvá na obsazení postu primátora protože je faktickým vítězem voleb. „Řada těch subjektů nás v tom podpořila a řada subjektů se k tomu dnes nevyjádřila. Nezaznamenali jsme, že by tento náš požadavek vůči nám někdo negoval. Asi tři politické subjekty říkaly, že si představují post primátora jako takový, aby se mu ten člověk věnoval na plný výkon, aby nekumuloval funkce, aby měl dostatek času na správu statutárního města. My jsme jim takového kandidáta nabízeli,“ zdůraznil Zarzycký.

Velkou shodu má podle Zarzyckého ANO i s TOP09, KDU-ČSL a s ČSSD. „Jejich programy dobře známe, víme co nabízí. V případě TOP 09 víme, jaký postoj máme k výstavbě aquaparku. Tam máme shodu i s Piráty. Nechceme to nikdo z těchto subjektů jako městskou investici. Chceme aquapark jako nějakou formu investiční pobídky, kdy se na tom město bude nějak podílet,“ zmínil lídr ANO.

Příští týden mezi pondělím až středou se sejdou vyjednavači ANO se svými protějšky z ODS a zahájí tak druhé kolo schůzek. Hnutí ANO se ve svém klubu usneslo, že nebude podporovat vznik „četné“ koalice. Výsledek hlasů, který může poskytnout by měl být na úrovni 30 ze 47 hlasů členů zastupitelstva. „Záměrně neříkám, jaké subjekty by tam měly být. Rádi bychom vytvořili koalici samozřejmě s co největším programovým průsečíkem, dále s co nejlepším ideologickým průsečíkem a také s co největším reakčním potenciálem. Abychom byli usnášeníschopní, abychom nebyli složení z mnoha stran,“ doplnil Roman Zarzycký.

Fotogalerie

Takto sledovali představitelé hnutí ANO výsledky voleb v baru Legenda. | Autor: Richard Beneš