Jsme televize vašeho kraje

Měšťanská beseda hostila už 13. ročník koncertu u příležitosti Světového dne zraku

Plzeň, publikováno 14.10.2018, autor: Nikola Velkoborská, Richard Beneš

V Měšťanské besedě se konal už 13. ročník koncertu ke světovému dni zraku | Autor: TV ZAK

Tóny z operních árií se v pátek rozezněly plzeňskou Měšťanskou besedou. Konal se tam už 13. ročník koncertu ke Světovému dni zraku. Výtěžek z akce teď podpoří vzdělávací program pro nevidomé a projekt Lví očko. Tmavomodrým světem Jaroslava Ježka, tak vždy začíná koncert ke světovému dni zraku, který se jako jediný v České republice koná právě v Plzni. Letošní ročník byl zasvěcen operním áriím.

„Zhruba před 13 lety za mnou přišly dámy z Lions Clubu Bohemia, že vlastně jejich motto je We Serve, tedy my máme sloužit. A že si jako cíl své činnosti vybrali pomáhat těm, kteří přišli o zrak, nebo se narodili beze zraku, a že ke dni zraku by rádi uspořádali koncert s Plzeňskou filharmonií,“ uvedla Marcela Krejsová (ODS), náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje.

A tak se také stalo, koncert pro nevidomé se letos v Plzni odehrál už po třinácté. „Letos oslavíme 22 let trvání a naším posláním je podporovat slabozraké a nevidomé. Hlavními projekty nás, jako dámského klubu je podporovat školu pro slabozraké a nevidomé a pro děti s vadou řeči,“ vysvětlila Jana Tlustá, prezidentka LC Plzeň Bohemia.

Plzeňský Lions Club takovéto akce pořádá především jako poděkování všem, kteří pomoc nevidomým podporují. „Je to skvělá akce pro dobrou věc, nejen proto, že se vyberou peníze na lidi, kteří bohužel neměli takové štěstí v tomto případě, kteří jsou zrakově handicapovaní. A je tady příležitost i pro zrakově postižené umělce,“ doplnil náměstek primátora Plzně Martin Baxa (ODS).

Koncertu se zúčastnil i nevidomý Jaroslav Levý, který se v minulosti sám několikrát postavil na pódium mezi účinkující. „Momentálně se hudbě již moc nevěnuji, ale hrál jsem na zobcovou flétnu, lehce jsem hrál i na příčnou flétnu a lehce jsem také začínal na klavír. Koncert se mi líbí opravdu hodně moc. Nejvíce se mi asi líbily dvě pěvkyně, které tu vystoupily,“ prozradil Jaroslav Levý.

Výtěžek z koncertu poputuje především na projekt Lví očko, díky kterému lze pomocí speciální kamery začít zjistit a začít včas léčit zrakové onemocnění u dětí do sedmi let. Díky plzeňskému Lions Clubu prošlo tímto vyšetřením už 21 tisíc dětí z Plzně a okolí.

Fotogalerie

V Měšťanské besedě se konal už 13. ročník koncertu ke světovému dni zraku pod patronací Lions Clubu | Autor: TV ZAK
V Měšťanské besedě se konal už 13. ročník koncertu ke světovému dni zraku | Autor: TV ZAK
V Měšťanské besedě se konal už 13. ročník koncertu ke světovému dni zraku | Autor: TV ZAK
V Měšťanské besedě se konal už 13. ročník koncertu ke světovému dni zraku | Autor: TV ZAK