Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Plzeň povede koalice ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD, primátorem se stane Martin Baxa

Plzeň, publikováno 16.10.2018, autor: Richard Beneš

Na magistrátu bude vládnout nová koalice ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD | Autor: Richard Beneš

Plzeň už zná své povolební uspořádání. Dopoledne v pondělí oznámily sestavení koalic největší plzeňské městské obvody, večer po mnohahodinovém jednání vznikla koalice, která bude vládnout na magistrátu. Nakonec se dohodlo vítězné hnutí ANO s druhou ODS. Do koalice pak přizvali překvapivě TOP 09 a ČSSD. Primátorem bude Martin Baxa (ODS). Koalice tam bude mít většinu 33 mandátů v zastupitelstvu, které má 47 členů.

V opozici nakonec skončí KDU-ČSL - Pravá volba pro Plzeň a komunisté a Piráti. Ti si ještě o víkendu dělali velké ambice na členství v koalici, kterou chtěli vytvořit s ANO, KDU-ČSL - Pravá volba pro Plzeň a TOP 09.

Od zahájení společných jednání usilovalo o post primátora i ANO, nakonec ze svých požadavků upustilo. V devítičlenné radě města bude mít ANO čtyři lidi, jeho lídr Roman Zarzycký by se měl stát prvním náměstkem primátora. ODS bude mít v radě včetně primátora tři posty. ČSSD a TOP 09 budou mít po jednom radním. Do deseti dnů by měly strany podepsat koaliční smlouvu.

Členové koalice našli při vyjednávání programové průsečíky pro budoucí spolupráci. Patří k nim například otázka bezpečnosti, budování bytů pro mladé rodiny, posílení služeb pro seniory, nebo budování záchytných parkovišť.

„Večer jsem si s partnery podal ruku a protože hodnota podané ruky má pro mě nesmírnou cenu, tak to beru tam, že jsme na koalici dohodnuti. Maximálně do středy podepíšeme memorandum, do deseti dnů bychom chtěli podepsat koaliční smlouvu. O personálním obsazení postů náměstků a radních teprve budeme dnes jednat. Já osobně ctím personální nominace jednotlivých stran. Každá strana má možnost nominovat svého člověka. Hledali jsme shodu na koalici a tu jsme našli,“ komentoval výsledky pondělního jednání o koalici Roman Zarzycký (ANO).

„Dohoda o koalici má dvě části, tou první je to, že Hnutí ANO ustoupilo ze svého požadavku na primátora města Plzně, nominantem na primátora by tedy měla být ODS v mojí osobě. Vedle toho já považuji za úspěch to, že by měla vzniknout v Zastupitelstvu města Plzně silná koalice, která by na základě programové shody měla obsazovat priority prospěšné pro řízení města Plzně na následující čtyři roky,“ uvedl Martin Baxa. Také zdůraznil, že všechny strany čeká diskuze nad programovým prohlášením. „Věřím, že se na těch prioritách shodneme, ODS přinesla do těch jednání témata jako je doprava, bezpečnost, školství, ale věřím, že s kolegy najdeme shodu na tom, že řešení některých problémů, které město v současné době trápí, bude v zájmu všech čtyř koaličních stran,“ doplnil Baxa.

Poprvé v historii se stane členem radniční koalice TOP 09. „Těší mě, že po osmi letech v opozici, budeme mít možnost podílet se na vedení města Plzně. Věřím, že v navrhované koalici budeme mít dostatek prostoru k prosazení našeho volebního programu. Mezi naše priority patří vzdělávání, životní prostředí, doprava, nebo zázemí pro sport. Mám také radost, že TOP 09 bude ve vedení samosprávy ve všech čtyřech velkých obvodech a mí kolegové budou mít možnost dokázat, že plzeňské TOP 09 rozhodně nechybí vize,“ říká předseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule. Zastupitelský klub plzeňské TOP 09 bude nově fungovat ve složení Michal Vozobule, Petr Suchý, Miloš Nový a Petr Domanický.

Nabídku od vítězů voleb na účast v koalici obdrželi zástupci ČSSD. „Já tuto informaci přinesu na vnitrostranickou půdu, to znamená dnes je svolán klub sociální demokracie byť pouze tříčlenný, bohužel a stejně tak bude svoláno předsednictvo sociální demokracie, kde budeme o účasti sociální demokracie v nově vznikající koalici hovořit. Především s kolegy z klubu se musíme dohodnout, kdo z nás by případně podle toho, jaký by nám byl nabídnut rezort, obsadil tuto pozici. Následně by se to mělo projednat a případně schválit nebo neschválit,“ řekl odstupující primátor Martin Zrzavecký. Ten je přesvědčen o tom, že sociální demokracie v Plzni za posledních osm let vykonala velký kus práce a byla by škoda v té práci nepokračovat. Na druhou stranu i práce v opozici má podle Zrzaveckého svůj smysl.

S opoziční rolí se musí vyrovnat Piráti. „Plzenští piráti respektují rozhodnutí ANO i TOP09 nevyužít nabídky Pirátů na vytvoření koalice, ve které by získali lepší podmínky a možnost naplno prosazovat protikorupční program. Děkujeme voličům, že nám dali silný mandát, díky kterému teď budeme schopni být důslednou a hlasitou opozicí. Staneme se očima, ušima i hlasem občanů při jednání orgánů samosprávy. Věříme, že jako nejsilnější opoziční strana by Piráti měli obsadit pozici předsedy kontrolního výboru a mít svého zástupce v komisích rady města,“ komentoval aktuální politickou situaci v Plzni lídr plzeňských Pirátů Pavel Bosák.

Fotogalerie

Na magistrátu bude vládnout nová koalice ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD | Autor: Richard Beneš