Jsme televize vašeho kraje

Memorandum o koalici podepsáno, primátorem Baxa, skutečný vliv na řízení města má ANO a Roman Zarzycký

Plzeň, publikováno 17.10.2018, autor: Marie Osvaldová

Memorandum o koaliční spolupráci podepsali Roman Zarzycký,Martin Baxa, Michal Vozobule a Martin Zrzavecký | Autor: Plzen.eu

Dnes v pravé poledne bylo na radnici podepsáno memorandum o koaliční smlouvě. Příští čtyři roky tak povede Plzeň čtyřkoalice ODS, ANO, TOP 09 a ČSSD.

Primátorem města se má po čtyřech letech opět stát Martin Baxa (ODS). "Je to koalice, která je různorodá. Po řadě volebních období se spojily dvě politické strany, které mají velkou zkušenost s vedením města, ale současně do ní vstupují dvě strany, které se dosud na vedení města nepodílely. Podle mého je to pozitivní signál. Věříme, že kolegové jsou připraveni vnést do nového volebního období svěží vítr,“ prohlásil Baxa s tím, že všechny zúčastněné strany našly shodu v naprosté většině zásadních bodů. „Jedná se o dopravu, bezpečnost a téma ubytoven. Chceme postupovat v tématu bydlení. Nově bude koalice akcentovat téma veřejného prostoru, které vnímáme jako stále důležitější. Chceme otevřený úřad, chceme hledat chytrá řešení," prohlásil Baxa.

Ten, kdo bude řídit městské podniky? Zarzycký
Nebude sice primátorem, přesto bude mít zásadní vliv. Roman Zarzycký se stane 1. náměstkem primátora pro strategické řízení obchodních korporací s majetkovou účastí města a pro oblast sportu. V praxi to znamená, že dostane tzv. na povel například Vodárnu, Plzeňskou teplárenskou, Spalovnu Chotíkov, Vědecko-technický park, Obytnou zónu Sylván či PMDP. „První náměstek primátora bude mít pod sebou dohled na všechny městské společnosti. Je to věc, která tady vzniká nově. Podle mého názoru akcionář nebo zřizovatel vůbec nevěděl, co se v jeho podnicích děje. Budu tedy přímo dohlížet na všechno, kde je majetková účast města,“ podotkl Zarzycký s tím, že součástí koaliční smlouvy je i fakt, že první náměstek bude mít v portfoliu předsedu představenstva dopravních podniků. „Je to ale pochopitelně na vůli zastupitelstva,“ doplnil. Jaké budou jeho první kroky v oblasti investic do sportovišť, zatím nechtěl předjímat. „Budeme se bavit s vedoucími odboru, co je třeba, a následně vše vyhodnocovat. Je připraveno spoustu projektů, je třeba si to zanalyzovat, jestli jsou všechny nutné. Chceme, aby vše bylo manažersky řízené,“ dodal Zarzycký.

TOP 09 poprvé v koalici, z primátora radní
Stejně jako hnutí ANO se bude poprvé na vedení města podílet i TOP 09. „Kývli jsme na to z důvodu, že nám byl prostor realizovat náš volební program, zejména doprava a životní prostředí. To byly naše největší priority. Je to šance Plzeň opět posunout. Je evidentní, že je třeba řešit silniční síť, shodujeme se i na tom, že je třeba řešit problematiku parkování. Doufám, že to posuneme výrazně dál,“ prohlásil Michal Vozobule (TOP 09), který bude navržen jako náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Odstupující primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) by měl pro další čtyři roky působit jako radní pro bezpečnost. "Pro nás je důležité, že se nezpřetrhává kontinuita, město dál bude pokračovat v cílech, které už byly. Jsme rádi i za personální obsazení. Je to o lidech. Jsem rád, že můžeme být součástí vedení,“ prohlásil.

Právě vzniklá koalice obsadí 33 ze 47 křesel v zastupitelstvu. Hnutí ANO bude mít v radě města 4 členy, ODS 3 a TOP 09 a ČSSD po jednom. ANO volilo 22,2 procenta lidí, ODS 22,11 procenta, což oběma vyneslo 13 mandátů. Baxa ale získal ve městě nejvíc preferenčních hlasů.

Personální obsazení rady - návrhy: Náměstek primátora pro oblast technickou Pavel Šindelář (ODS), náměstek primátora pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče a sociálních věcí Ivana Mádlová (ANO), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09), radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS), radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola (ANO), radní pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO), radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD).

 

Fotogalerie

Memorandum o koaliční spolupráci podepsali Roman Zarzycký,Martin Baxa, Michal Vozobule a Martin Zrzavecký | Autor: Plzen.eu