Jsme televize vašeho kraje

Vítězové voleb jednají o vedení kraje, navrch má ČSSD a KSČM

Plzeň, publikováno 22.10.2012, autor: Richard Beneš

Vítězové voleb vedou jednání o tom, kdo bude vládnout v této budově | Autor: Richard Beneš

Vítězové krajských voleb v Plzeňském kraji už mají za sebou první kolo povolebních vyjednávání o budoucí podobě vedení kraje, ale zatím není jasno. V neděli se zástupci ODS s vedením ČSSD, obě strany získaly stejný počet 15 křesel v krajském zastupitelstvu, ale občanští demokraté volby těsně vyhráli. ODS navrhla ČSSD variantu společného vládnutí, kdy by občanští demokraté měli post hejtmana a tři radní, sociální demokraté by měli pět radních a většinu v radě. Tato varianta se ovšem ČSSD příliš nezamlouvá a současný hejtman Milan Chovanec (ČSSD) se přiklání k spolupráci s KSČM.

Lídr ODS Jiří Pospíšil navrhl ČSSD vedle první varianty ještě model, kdy ODS přizve do krajské rady kromě sociálních demokratů i zástupce TOP 09 a Starostové. Jedno křeslo v radě by připadlo TOP 09 a Starostové, po třech místech by si nechali ODS a ČSSD. Topkaři se starosty získali tři mandáty, zatímco třetí komunisté jich mají 12. Hejtman Milan Chovanec ovšem uvedl, že dává přednost levicovému uspořádání vedení kraje a vše nasvědčuje tomu, že bude spolupracovat v komunisty.

„Sociální demokraté chtějí jednat s komunisty, s ODS se chtějí potkat až na konci týdne, kdy se dozvíme, zda budeme v našich dalších jednáních pokračovat, nebo zda budeme v opozici. O programových prioritách, které jsou pro ODS klíčové, jsme zatím ani nejednali,“ uvedl Jiří Pospíšil.  

„Na křesle hejtmana rozhodně nelpím, ale je pro nás primární souhra v programové spolupráci a tedy programová dohoda s KSČM,“ uvedl Chovanec, proč upřednostňuje variantu vládnutí s komunisty před ODS. Rozhodující budou ovšem podle jeho slov požadavky komunistů. Na neděli svolal hejtman Chovanec krajský výkonný výbor ČSSD, který by měl potvrdit výsledky povolebních vyjednávání. První jednání nového zastupitelstva by se pak mělo uskutečnit 5. listopadu.  

„S ČSSD jsme už absolvovali první kolo jednání, bylo to takové oťukávání názorů, shodli jsme se v tom, že máme společné programové priority, jako tomu bylo už před čtyřmi léty. Nemáme tedy programové rozdíly. Získali jsme společně s ČSSD ve volbách 47 procent hlasů voličů, kteří dali důvěru levici a nechceme je tedy zklamat. Rádi bychom vytvořili s ČSSD otevřenou koalici. Získali jsme samozřejmě také silný mandát, který nás opravňuje k požadavku čtyř křesel v radě, chtěli bychom být viditelnější, ale o tom se teprve bude jednat,“ uvedl pro server Regionpodlupou.cz lídr komunistů Karel Šidlo. Sociální demokracie podle jeho slov zatím preferuje jen „tichou“ spolupráci s KSČM, jako tomu bylo po minulých volbách.

„Záleží na tom, jak se nyní také dohodne o spolupráci v krajích celostátní vedení ČSSD a KSČCM, tato jednání budou nyní probíhat. My si dali pauzu do čtvrtka, kdy se opět sejdeme s vyjednavači z ČSSD. Předpokládáme, že do konce října bude zcela jasno, jak bude vypadat povolební uspořádání v Plzeňském kraji,“ dodal Karel Šidlo.   

Fotogalerie

Vítězové voleb vedou jednání o tom, kdo bude vládnout v této budově | Autor: Richard Beneš