Jsme televize vašeho kraje

ÚOHS posvětil fúzi Plzeňské teplárenské s Plzeňskou energetikou

Plzeň, publikováno 18.10.2018, autor: Richard Beneš

Plzeňská teplárenská | Autor: Richard Beneš

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) posvětil svým pravomocným rozhodnutím fúzi městské společnosti Plzeňská teplárenská s Plzeňskou energetikou miliardáře Daniela Křetínského. V průběhu transakce zanikne společnost Plzeňská energetika (PE) a vznikne společný podnik Plzeňská teplárenská (PT). Ten bude společně kontrolovat statutární město Plzeň a firma EP Infrastructure (EPI). V rámci společného podniku se spojí provozovatelé sítí centrálního zásobování teplem a současně výrobci a dodavatelé tepla ve městě. Na základě aktuálního rozhodnutí ÚOHS lze zapsat fúzi do obchodního rejstříku.

Úřad na svých stránkách informuje, že spojení povolil, neboť obě společnosti si vzhledem ke geografickému vymezení relevantních trhů v oblasti centrálního zásobování teplem v rámci svých rozvodných sítí nekonkurují. Fúzí obou firem tedy nedochází k podstatným dopadům na koncové zákazníky , tedy odběratele tepla. Spojení firem tedy nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. Rizikové dopady pro hospodářskou soutěž nebude mít spojení ani na oblast výroby a velkoobchodního prodeje elektřiny.

Ve společném podniku bude mít město Plzeň po fúzi podíl 65 procent, zatímco EPH zbývajících 35 procent. Rozhodli o tom letos v květnu hlasováním zastupitelé města. V představenstvu nové firmy bude mít Křetínského skupina čtyři ze sedmi křesel. Až do roku 2021 garantuje občanům Plzně současné ceny tepla, které jsou druhé nejnižší v rámci celé republiky. Pro fúzi se vyslovilo 30 zastupitelů, proti bylo 12 představitelů města, nikdo se nezdržel a pět zbývajících mělo omluvenku.

Fotogalerie

Plzeňská energetika | Autor: Richard Beneš
Plzeňská teplárenská | Autor: Richard Beneš