Jsme televize vašeho kraje

Žádné změny na radnici v Klatovech, pokračuje starosta Rudolf Salvetr i oba místostarostové

Plzeň, publikováno 18.10.2018, autor: Richard Beneš

Rudolf Salvetr bude i nadále v čele klatovské radnice | Autor: TV ZAK

Po Plzni se také v Klatovech podařilo tento týden sestavit po komunálních volbách koalice, která bude příští čtyři roky vládnout ve městě. Suverénní vítěz voleb, kterým se stala ODS se ziskem 31 procent voličů, přizval do koalice Nestraníky. Ti skončili na druhém místě. Společně budou mít v zastupitelstvu s 27 členy celkem 15 mandátů. Deset z nich obsadí právě občanští demokraté. Starostou se stane úřadující starosta a lídr kandidátky ODS Rudolf Salvetr. Ten vede město s 22 tisíci obyvateli už od roku 2006.

Žádné změny se nečekají ani na postech místostarostů. Prvním místostarostou se stane rovněž současný místostarosta Václav Chroust (ODS). Stejně jako další místostarosta Martin Kříž. Ten byl až doposud v TOP 09, ale letos už kandidoval za Nestraníky. Členové koalice teď pracují na přípravě koaliční smlouvy. V devítičlenné radě města bude mít ODS šest zástupců, Nestraníci tři. Ustavující zasedání zastupitelstva by se mohlo konat 5. listopadu.

Za drtivě vítězící ODS skončili na druhém místě v Klatovech Nestraníci se ziskem téměř 16 procent hlasů voličů, což jim vyneslo pět mandátů v zastupitelstvu. Třetí bylo hnutí ANO, která má v zastupitelstvu čtyři lidi. Sdružení pro Klatovy bude mít v zastupitelstvu tři posty, KSČM a Piráti po dvou a ČSSD má jeden mandát.

V minulých komunálních volbách zvítězila v Klatovech ODS, druhá byla ČSSD a třetí Sdružení pro Klatovy - SNK ED. V zastupitelstvu byli dále ještě komunisté, Nestraníci, TOP 09 a ANO. Koalici tehdy sestavila ODS, společně s TOP 09 a s Nestraníky.

Fotogalerie

Rudolf Salvetr bude i nadále v čele klatovské radnice | Autor: TV ZAK