Jsme televize vašeho kraje

Nebezpečný cizinec střelil do hlavy partnerku, po dramatické honičce byl dopaden na Lochotíně

Plzeň, publikováno 19.10.2018, autor: Richard Beneš

Policejní vozidlo na místě střelby v Rokycanech. | Autor: TV ZAK

Velkou policejní akci, které předcházela střelba a pokus o vraždu v Rokycanech zažila ve čtvrtek noční Plzeň. Nad městem létal vrtulník, který se světlometem pátral nejprve nad Koterovem, Božkovem a potom nad Lochotínem po prchajícím cizinci (43). Ten předtím ze žárlivosti střelil do hlavy svoji partnerku (37). Nebezpečného a ozbrojeného pachatele tam nakonec v Sokolovské ulici dopadla kolem půlnoci policejní zásahová jednotka. Zadrženým mužem má být významná osobnost z prostředí albánské drogové mafie. Cizinec byl v minulosti potrestán za organizování vývozu většího množství heroinu a pervitinu do Německa k desetiletému trestu vězení.

Velkým policejním manévrům předcházela zpráva o střelbě v Rokycanech, kterou přijal operační důstojník po desáté hodině večer na linku 158. „Údajně mělo dojít k střelnému poranění ženy v oblasti hlavy. Na místo okamžitě vyjely složky integrovaného záchranného systému. Ženu převezli záchranáři do Fakultní nemocnice Plzeň ve vážném stavu. Pachatel z místa utekl,“ popsala událost mluvčí policie Martina Korandová.

Na místo policisté okamžitě vyslali všechny síly a prostředky, zjišťovali také veškeré informace vedoucí k pachateli a zahájili ihned pátrání. „Vyžádali jsme si také vrtulník Letecké služby Policie České republiky. Pátralo se nejen v Rokycanech, ale i v okolí. Desítky policistů prohledávaly různá vytipovaná místa a již necelé dvě hodiny po činu se zásahové jednotce podařilo cizince zadržet v Plzni na Lochotíně,“ doplnila Korandová.

Pachatel střílel nelegálně drženou zbraní, kterou policisté při pátrání nalezli a zajistili. Cizinec teď čelí podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy ve stadiu pokusu. V současné chvíli policisté vyslýchají pachatele i další svědky a prověřují další okolnosti případu. Zraněná žena se ve fakultní nemocnici podrobila operaci a není v beprostředním ohrožení života.

V odpoledních hodinách o zákroku a zejména pak o zadržení pachatele promluvili s novináři i zasahující policisté. „Přijeli jsme do Sokolovské ulice, kde jsme po chvíli pátrání objevili osobu, která se podobala popisu. Nacházela se tam i hlídka zásahové jednotky, která nám vypomáhala. Osobu jsme po vypátrání zadrželi pod hrozbou střelné zbraně, kdy našich výzev uposlechla, nekladla žádný odpor. Poté si jí převzala zásahová jednotka,“ uvedl jeden ze zasahujících policistů.

Fotogalerie

Policejní vozidlo na místě střelby v Rokycanech. | Autor: TV ZAK
Policie zaplombovala automobil na místě střelby | Autor: TV ZAK
Pachatel ležící na zemi bezprostředně po zadržení | Autor: Policie ČR