Jsme televize vašeho kraje

SPD chce zamíchat výsledkem voleb v Plzni, lídryně Jana Levová podává žalobu na jejich neplatnost

Plzeň, publikováno 19.10.2018, autor: Richard Beneš

Jana Levová chce napadnout výsledek voleb v Plzni | Autor: Archiv

Výsledek komunálních voleb v Plzni se pokusí zvrátit poslankyně a lídryně kandidátky SPD Jana Levová. Podala žalobní návrh na neplatnost voleb na neplatnost hlasování a neplatnost volby kandidáta ve volbách do Zastupitelstva města Plzeň. Poslankyně je přesvědčena o tom, že byly špatně sečteny volební výsledky v plzeňských volebních okrscích. V pátek také vznesla požadavek na pozastavení vyjednávání politických stran o koalici na plzeňský magistrát. SPD ve volbách získalo 4,95 procenta hlasů, nepřekročilo tak povinnou pětiprocentní hranici a nedostalo se tak do zastupitelstva.

„Podle mého názoru došlo kromě již uváděného porušení zákona o volbách do zastupitelstev obcí i k porušení zásad volebního práva dle čl. 21 ústavní Listiny základních práv a svobod. Některým voličům bylo zřejmě pochybením volební komise upřeno právo dát hlas kandidátovi, kterému dát hlas chtěli, respektive k jejich hlasu nebylo při sčítání hlasů přihlédnuto. Chyby při sčítání odevzdaných hlasů a zkreslení volebních výsledků mají tedy i ústavně-právní rozměr,“ uvedla v pátek poslankyně Jana Levová.

„Původně jsem výsledky voleb brala jako fair play prohru, ale někteří naši voliči mě upozornili na zřejmé chyby ve výsledcích v jejich volebních okrscích. Po podrobném prostudování jsem dle mého názoru našla velké chyby ve sčítání v osmi okrscích, ale důkaz o chybě sčítání se mi podařilo získat jen v sedmi okrscích. Jako volička jsem se z možných chyb a dle mého i zřejmých chyb při sčítání vyděsila. Považuji za svou povinnost jako občana i jako veřejně činného člověka nechat nezávislý soud rozhodnout,“ dodala lídryně SPD Jana Levová.

Sen o účasti ve velkém plzeňském zastupitelstvu se pro SPD definitivně rozplynul až v posledních okamžicích nočního sčítání volebních výsledků. Hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura se většinu doby drželo těsně nad pětiprocentní hranicí. Někdy před půlnocí ovšem SPD kleslo pod zmíněnou hranici na hodnotu 4,95 procenta hlasů a tento opravdu velmi těsný výsledek se už nezměnil. Pro SPD to tak znamenalo stopku.

Fotogalerie

Jana Levová chce napadnout výsledek voleb v Plzni | Autor: Archiv