Jsme televize vašeho kraje

Nové vedení městské části Doubravka chce zlepšit bezpečnost, plánuje i zajímavé investice

Plzeň, publikováno 22.10.2018, autor: Richard Beneš

Úřad plzeňské městské části Doubravka povedou na základě koaliční dohody uvolněný starosta z hnutí ANO s uvolněným prvním místostarostou z ODS. Na radnici budou dále působit i dva neuvolnění místostarostové z obou uvedených politických stran. Koalici na Doubravce vytvořilo ANO, ODS a TOP 09. Členové koalice si už stanovili nejdůležitější programové priority. Patří mezi ně vedle zlepšení bezpečnosti na území obvodu rekonstrukce chátrající budovy bývalé školy a její přeměna na radnici, dále pak zvelebení rozhledny na Chlumu nebo rekonstrukce Červenohrádecké ulice.

V zastupitelstvu Doubravky, které má 25 členů, bude patřit koalici 16 hlasů. Po sedmi mandátech v něm mají shodně ANO a ODS, zbývající dva patří TOP 09. V sedmičlenné radě bude mít ODS čtyři hlasy, ANO dva a TOP 09 jeden. Starostou bude projektový manažer Tomáš Soukup (ANO), dosavadní místostarosta Zdeněk Mádr z ODS bude nadále uvolněným místostarostou. Místostarostkou pro oblast životního prostředí se stane Lenka Kočová (ODS) a sociální oblast připadne druhému neuvolněnému místostarostovi Václavu Beranovi (ANO).

„Už máme podepsanou koaliční smlouvu, co se týká programových priorit, tak jsme se sešli s ostatními koaličními partnery v tom, že chceme dbát na bezpečnost na území obvodu. Shodli jsme se na společných investicích, které bychom chtěli dělat. Hlavně je to rekonstrukce Červenohrádecké ulice a rekonstrukce budovy bývalé školy na Habrmannově náměstí, kde by měla vzniknout nová radnice. Ta stará a krásná budova teď chátrá a znehodnocuje se. Současný úřad sídlí v nevyhovujících prostorách. Už je naplánovaný projekt nového úřadu,“ řekl místostarosta Zdeněk Mádr. Ten bude mít v kompetenci finance a majetek. Dodal, že ustavující jednání zastupitelstva obvodu je předběžně naplánované na 5. listopadu.

Starosta Doubravky Tomáš Soukup bude mít v kompetenci finance a majetek. Podle jeho slov panuje v koalici shoda v případě tří velkých investičních akcí, které by měly ovlivnit ráz městské části. Vedle již zmíněné přeměny bývalé školy na úřad je to zvelebení rozhledny na Chlumu. „Momentálně městu patří pozemky, ale nepatří mu ta samotná stavba. V minulosti to bylo hojně využívané turistické místo, chtěli bychom mu vrátit ten bývalý ráz. Dále jsme se shodli na vyřešení současného stavu Lopatárny. Jedná se o jedno z největších sportovišť v Plzni. Určitě stojí za to s tím prostorem pracovat,“ uvedl budoucí starosta Soukup.

Na Lopatárně je třeba vyřešit pozemkové problémy. „Chceme dostat minimálně část těch pozemků pod správu města nebo našeho obvodu. A pak už můžeme jednat o případné stavbě aquaparku nebo o obnově bazénu, který tam historicky byl, případně by tam bylo ideální vybudovat nějakou menší halu pro sport pro děti pro florbal a další moderní sporty,“ zmínil Soukup. Ten by chtěl také prosadit, aby byl úřad co nejvíce otevřený lidem, dále by chtěl realizovat pilotní projekt participativního rozpočtu pro Doubravku a stimulovat lidi, aby se více podíleli na rozvoji území.

Životním prostředím se bude na Doubravce zabývat neuvolněná místostarostka Lenka Kočová. „Veškeré naplánované projekty by měly probíhat tak, aby tam byl důraz na zadržování vody v krajině. To se bude řešit po odborné stránce a je to jedna z věcí, které jsme měli ve volebním programu. Dále se budeme snažit udržet na území obvodu čisté prostředí, respektive zlepšit odpadové hospodářství. Na podrobnostech se teprve budeme v rámci koalice domlouvat,“ dodala budoucí místostarostka Kočová.

 

Fotogalerie