Jsme televize vašeho kraje

Dům sociální péče v Kralovicích nechá kraj za 254 milionů opravit a rozšířit

Kralovice, publikováno 22.10.2018, autor: Richard Beneš

Klienti kralovického domova se mohou těšit na nové pokoje | Autor: DSP Kralovice

Rozsáhlou rekonstrukcí s předpokládanými náklady ve výši 254 milionů korun projde v letech 2018-2023 Dům sociální péče Kralovice. Rozhodla o tom v pondělí rada Plzeňského kraje. Vedle rekonstrukce stávajících prostor počítá nová studie i přístavbou. Kapacita domova se potom zvýší z 90 na 121 lůžek včetně těch speciálních, pro klienty s Alzheimerovou chorobou a demencí. Ty v domově zatím chybí.

„Po rekonstrukci se také sníží počet klientů na pokojích. Zařízení v současné době disponuje kromě jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů i pokoji se třemi a čtyřmi lůžky, dokonce má i jeden pětilůžkový pokoj. To není běžný standard poskytování pobytových sociálních služeb. Naším cílem je vytvořit ucelenou podobu domova, který bude vyhovovat požadavkům klientů i legislativně stanoveným standardům kvality pobytových sociálních služeb,“ informoval náměstek hejtmana Zdeněk Honz (ČSSD). Doplnil, že domov bude mít možnost uspokojit větší množství žádostí o poskytování konkrétní sociální služby a zlepší se i pracovní podmínky pro všechny zaměstnance.

Kraj bude rekonstrukci financovat ze svého, na jednu etapu žádá o dotaci ministerstvo práce a sociálních věcí. Jedná se o 55 milionů korun. První fází bude přístavba nového pavilonu D, kde by mělo vzniknout 48 lůžek ve třech podlažích. Pokračovat se bude sousedním pavilonem B, který bude výškově navazovat kvůli zajištění bezbariérovosti. Stavět se začne na sklonku roku 2019. Kraj už má v letošním rozpočtu na akci připraveno 48 milionů korun a počítá s tím, že stejnou částku vyčlení v rozpočtu i příští rok. Oba pavilony za téměř 150 milionů korun by měly být hotové na začátku roku 2021.

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) zdůraznil, že kraj chce modernizovat všechny své domovy, kde jsou dnes víc než dvoulůžkové pokoje. „Naším klenotem je dnes seniorský dům v Kdyni, což je domov západního střihu. Kralovice by se po rekonstrukci měly stát dalším takovým objektem,“ uvedl hejtman s tím, že podobnou studii zpracovává kraj i pro domov v Liblíně na Rokycansku.

Ve 12 krajských domovech sociální péče je dnes na lůžkách 2200 klientů, což představuje polovinu všech sociálních lůžek v kraji. Domovy pro seniory se zvláštním režimem určené zejména pro nemocné Alzheimerovou chorobou má kraj zatím jen v Mirošově na Rokycansku, v Tachově a v Černovicích na Domažlicku. Po modernizaci k nim budou patřit i Kralovice.

Fotogalerie

Klienti kralovického domova se mohou těšit na nové pokoje | Autor: DSP Kralovice