Jsme televize vašeho kraje

Fakultní nemocnice Plzeň chce rozšířit počet bezpečnostních kamer střežících celý areál

Plzeň, publikováno 24.10.2018, autor: Richard Beneš

Fakultní nemocnice - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Sedmdesát bezpečnostních kamer hlídá v současné době areál a prostory Fakultní nemocnice Plzeň. Ani tato opatření čas od času neodradí pachatele trestné činnosti od toho, aby se pokusili okrást o cennosti některého pacienta na lůžkovém oddělení, jako se to stalo minulý týden. Zloděje bezprostředně po činu zadržel duchapřítomný personál, který pachatele následně předal do rukou policie. Vedení nemocnice teď plánuje bezpečnost pacientů i zaměstnanců ještě více posílit.

„Areál nemocnice je pro veřejnost přístupný 24 hodin denně, lidé za zdravotní péčí dochází i v nočních hodinách. Bohužel ne každý návštěvník, který přijde do nemocnice, požaduje ošetření. V současné době fakultní nemocnice disponuje více jak 70 ks kamer, rádi bychom dosáhli počtu 240. Velkou novinkou je nový bezpečnostní velín, který v současnosti pracuje ve zkušebním provozu,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek. Ostraha zajišťují chod pultu centrální ochrany pomocí několika monitorů reaguje na podněty elektronicky zabezpečovacích systémů, tísňového hlášení a kamerových nahrávek.

Bezpečnost zajišťují i členové ostrahy, kteří na frekventovaných pracovištích 24 hodin denně monitorují provoz. Příkladem je Centrální příjem Lochotín a oddělení příjmu pavilonu 22 v Borském areálu. Zároveň pravidelnou obchůzkou kontrolují uzamčené ostatní prostory v celém areálu. Dalším krokem k větší bezpečnosti je přítomnost zásahového vozidla, které zajišťuje výjezd jednotky rychlého zásahu v naléhavých případech ve fakultní nemocnici.

„V souladu s bezpečnostní politikou dochází ve FN Plzeň k centrálnímu uzavírání vstupů pomocí automatických dveří s kontrolou vstupů na vybraná pracoviště. Z důvodu vyššího bezpečnostního rizika i nadále dochází k postupné výměně standardních dveří za dveře automatické, prioritně řešíme vstupy s vyšší koncentrací osob a nižší úrovní zabezpečení. Zároveň omezujeme i počet vstupů do lochotínského monobloku,“ vysvětlil technicko-provozní náměstek nemocnice Milan Topinka.

Odlehlé prostory v dopravních chodbách nemocnice lákají  v podzimním období nepřizpůsobivé skupiny obyvatel, které někdy napadají personál nebo páchají škodu na majetku. „Otázka zní, co s nimi může nemocnice dělat? Vyvádět, vyvádět a vyvádět. Fakultní nemocnice spolupracuje s Městkou policií Plzeň. Společně se provádí kontroly problematických prostor za účasti psovodů MP,“ doplnila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Fotogalerie

Fakultní nemocnice - ilustrační foto | Autor: TV ZAK