Jsme televize vašeho kraje

Lídryně SPD Jana Levová podala trestní oznámení kvůli špatnému sečtení volebních lístků v Plzni

Plzeň, publikováno 25.10.2018, autor: Richard Beneš

Představitelé SPD napadli výsledky voleb v Plzni | Autor: Richard Beneš

Trestní oznámení kvůli úmyslně špatnému sečtení volebních lístků při nedávných komunálních volbách podala na obvodní oddělení policie Plzeň-střed lídryně kandidátky SPD, poslankyně Jana Levová. Ta je přesvědčena o tom, že jejich strana byla v Plzni poškozena při sčítání hlasů. V důsledku toho pak zůstala těsně pod pětiprocentní hranicí a zástupci SPD se nedostali do zastupitelstva. Okamurovci získali jen 4,95 procenta hlasů.

„Došla jsem k názoru, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu spočívajícího ve vědomě nesprávném sečtení hlasů či porušení tajnosti hlasování, popřípadě spočívajícího v jiném hrubém způsobu maření přípravy nebo průběhu voleb konaných v Plzni dne 5. a 6. 10. 2018. Tento názor sdílí i další osoby, na základě jejichž iniciativy jsem se rozhodla toto oznámení podat na policii,“ informovala ve čtvrtek Jana Levová.

Poslankyně za SPD poukázala na to, že v souvislosti s letošními komunálními volbami se již podobné případy řešily i na jiných místech. „Například změna výsledků voleb v obci Dobev na Písecku, kde byla zjištěna obdobná pochybení jako v mnou popsaných případech, přičemž závěr Krajského soudu v Českých Budějovicích byl jednoznačný. Nemělo se jednat pouze o chybu, soud za špatně sečtenými hlasy viděl úmysl,“ vysvětlila Levová.

Poslankyně už minulý týden podala v řádném termínu žalobu na neplatnost voleb k plzeňskému krajskému soudu. Zároveň vznesla požadavek na pozastavení vyjednávání politických stran o koalici na plzeňský magistrát. „Některým voličům bylo zřejmě pochybením volební komise upřeno právo dát hlas kandidátovi, kterému dát hlas chtěli, respektive k jejich hlasu nebylo při sčítání hlasů přihlédnuto,“ doplnila Levová s tím, že na osmi okrscích v Plzni přišla SPD o více než 600 hlasů svých voličů.

Pochybnosti o správném sečtení hlasů v Plzni mají i Piráti. Jejich lídr Pavel Bosák se v souvislosti s tím vyslovil v tom smyslu, že by bylo dobré přepočítat v Plzni výsledky ze všech okrsků. Piráti se ovšem na rozdíl od SPD do zastupitelstva v Plzni dostali. Skončili na třetím místě se ziskem sedmi mandátů. Ve vedení města ale nebudou a čeká je práce v opozici. Minulý týden totiž podepsaly memorandum o koaliční smlouvě čtyři jiné strany. Příští čtyři roky by měla v Plzni vládnout čtyřkoalice ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD.

Fotogalerie

Představitelé SPD napadli výsledky voleb v Plzni | Autor: Richard Beneš