Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň udělilo čestné občanství i pět historických pečetí významným osobnostem

Plzeň, publikováno 28.10.2018, autor: Richard Beneš

Město Plzeň udělilo čestné občanství i pět historických pečetí významným osobnostem | Autor: Plzen.eu

Čestné občanství města Plzně udělil v neděli plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) sochařce Marii Uchytilové-Kučové in memoriam. Při slavnostním setkání na plzeňské radnici u příležitosti oslav stého výročí vzniku samostatného Československa dále také ocenil pět významných osobností historickou Pečetí města Plzně. Plaketu obdrželi sochař a medailér Břetislav Holakovský in memoriam, pedagog a filmový publicista Jan Kastner in memoriam, letec 310. čs. stíhací peruti Josef Prokopec in memoriam, dlouholetý režisér Historických víkendů v Plzni Ladislav Silovský a operní zpěvačka a hudební pedagožka Lilka Rybářová Ročáková.

„Stojím tu s velkou pokorou před těmi, kteří budou oceněni. Jsou to lidé, kteří dokázali svou pílí, skromností, úsilím a nadšením pro práci to, že to dává smysl. Že dává smysl se věnovat společnosti s plnou vervou, s plnou odpovědností,“ uvedl ve svém proslovu primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Čestné občanství, které je nejvyšším čestným osobním vyznamenáním udělovaným městem Plzeň, získala sochařka a medailérka Marie Uchytilová-Kučová in memoriam. Uděleno jí bylo za celoživotní činnost na poli sochařství a medailérství. Akademická sochařka (1924 – 1989), jež žila v Plzni v letech 1927 až 1949, ztvárnila busty a plastiky mnoha významných českých osobností a nepřeberné množství plastik různých žánrů a velikostí. Vytvořila také pomník lidických dětí.

Sochařka je dále autorkou řady pamětních medailí a československé jednokorunové mince s dívkou sázející lípu, která byla v oběhu v letech 1957 až 1993 a do které se autorce tajně podařilo zakomponovat skryté motivy, například reminiscenci na obnovu lípy od Masarykova pomníku v Plzni. Ten byl spolu s lípou zničen v roce 1953 v důsledku protestů proti režimu reagujících na měnovou reformu. Obnoven byl včetně lípy, až po revoluci.

Fotogalerie

Město Plzeň udělilo čestné občanství i pět historických pečetí významným osobnostem | Autor: Plzen.eu
Historickou pečeť obdržela operní zpěvačka a hudební pedagožka Lilka Rybářová Ročáková | Autor: Plzen.eu
Za Jana Kastnera převzala ocenění jeho manželka | Autor: Plzen.eu
Režisér Historických víkendů v Plzni Ladislav Silovský | Autor: Plzen.eu
Ocenění pro stíhacího letce Josefa Prokopce převzala paní Prokopcová | Autor: Plzen.eu
Autor: Plzen.eu
Autor: Plzen.eu