Jsme televize vašeho kraje

Zoo Plzeň představila nový letní přírůstek, stromový dikobraz kuandu dostal jméno Humberto

Plzeň, publikováno 31.10.2018, autor: Richard Beneš

Malý kuandu jménem Humberto se má čile k světu | Autor: Miroslav Sedláček

V pořadí už osmé mládě jihoamerických stromových dikobrazů kuandu obecných přišlo na svět v plzeňské zoo a patří mezi nejroztomilejší přírůstky letošního léta. Sameček se narodil 15. srpna a v současné době obývá Amazonský pavilon ve společné jihoamerické expozici s drápkatými opičkami. Malý dikobraz ve středu získal svoje jméno. Jeho kmotrem se stala dětská skupina Hangárek a vybrala mu jméno Humberto.

„Chov kuandu se v Plzni daří a potomci našeho chovného páru postupně obohacují další zoo u nás i v zahraničí. Podle webu zootierliste.de nyní chová tyto stromové dikobrazy celkem 18 evropských zoo. Štafetu chovu jsme převzali od zlínské zoo, kde se narodila naše chovná samice. Plzeňský chov je na množství mláďat v tuzemsku nejúspěšnější,“ informoval mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Kuandu je lesní, býložravý, převážně samotářský živočich. Má ovíjivý ocas. Ve dne spíše odpočívá, v noci vyráží na výpravy. Mládě vydrží rezavě zbarvené jen několik týdnů, poté přebarví do dospělé barvy.

Fotogalerie

Malý kuandu jménem Humberto se má čile k světu | Autor: Miroslav Sedláček
Dospělý kuandu v plzeňské zoo | Autor: Miroslav Sedláček
Mluvčí zoo Martin Vobruba připravuje přípitek u příležitosti křtin malého stromového dikobraza | Autor: Miroslav Sedláček