Jsme televize vašeho kraje

Hejtman Bernard vrátil medaili svazu bojovníků za svobodu, důvodem je policejní mlátička Ondráček

Plzeň, publikováno 06.11.2018, autor: Richard Beneš

Tuto medaili vrátil Českému svazu bojovníků za svobodu hejtman Josef Bernard | Autor: FB + Richard Beneš

Medaili od Českého svazu bojovníků za svobodu vrátil hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). Na svém facebookovém profilu zveřejnil dopis adresovaný předsedovi svazu Jaroslavu Vodičkovi. Svůj krok odůvodnil tím, že ocenění dostal i poslanec Zdeněk Ondráček, zvaný policejní mlátička. Nechvalně proslul tím, že v lednu 1989 zasahoval v uniformě Veřejné bezpečnosti proti demonstrantům v Praze během Palachova týdne. Hejtman obdržel pamětní medaili od svazu v polovině září.

„Vážený pane plukovníku, dne 19. záři 2018 jsem z Vašich rukou převzal pamětní medaili od Českého svazu bojovníků za svobodu. Toto ocenění Vám nyní vrátím. Nemohu se totiž ztotožnit s udělením obdobné pamětní medaile panu Zdeňku Ondráčkovi,“ stojí na úvod dopisu od hejtmana Josefa Bernarda.

„Nechci vyvolávat vášně a rozepře, na druhou stranu jsem ale přesvědčen, že všichni společně bychom měli apelovat zejména na mladou generaci, aby nezapomínala na naše národní hrdiny a aby si uvědomovala, jaké zlo přináší totalita jakéhokoliv druhu. Vaše ocenění pana Ondráčka je v přímém protikladu k tomuto snažení,“ pokračoval dál hejtman Plzeňského kraje.

Jednáním hejtmana se svaz nebude zabývat, jeho mluvčí Vladislav Kučik to označil za soukromou věc pana hejtmana s tím, že ten si se svým oceněním může dělat co chce.

Fotogalerie

Tuto medaili vrátil Českému svazu bojovníků za svobodu hejtman Josef Bernard | Autor: FB + Richard Beneš