Jsme televize vašeho kraje

Klatovy vede po volbách staronové složení radnice, v Tachově se vrátil do funkce starosty Ladislav Macák

Klatovy, Tachov, publikováno 07.11.2018, autor: Richard Beneš

Volby 2018 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Nové, případně staronové vedení svých radnic mají města Tachov a Klatovy. Zatímco v Tachově se stal novým starostou Ladislav Macák (BEZPP, Patrioti Tachova), Klatovy opět povede Rudolf Salvetr (ODS). Ten je starostou druhého největšího města v Plzeňském kraji nepřetržitě od roku 2006. Ani Ladislav Macák ovšem není na postu starosty Tachova žádným nováčkem. Funkci si už v minulosti vyzkoušel po dvě volební období, nekandidoval pouze v minulých komunálních volbách, letos se rozhodl do politiky vrátit.

V Klatovech drtivě zvítězila v komunálních volbách ODS se ziskem 31 procent hlasů voličů. Vedle funkce starosty zůstávají beze změn i místostarostové. Tím prvním je i nadále Václav Chroust (ODS) a druhým je Martin Kříž. Ten pouze změnil stranu. Zatímco v minulých volbách kandidoval na TOP 09, tentokrát přešel k Nestraníkům, se kterými šla ODS do koalice. Koalice dvou nejsilnějších stran má v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu 15 mandátů, z toho deset za ODS a pět za Nestraníky.

Starosta Salvetr se může pyšnit velmi silným mandátem, protože ho zvolilo do funkce 24 z 26 přítomných zastupitelů města a získal tak i řadů hlasů od opozice. Pro místostarostu Václava Chrousta hlasovalo 22 zastupitelů, Martin Kříž byl zvolen 20 členy zastupitelstva. V devítičlenné radě má ODS šest zástupců, Nestraníci tři. Posty předsedů kontrolního a finančního výboru obsadili zastupitelé z ANO, které je se čtyřmi mandáty nejsilnější opoziční stranou. V opozici je také Sdružení pro Klatovy má tři křesla, KSČM a Piráti po dvou a ČSSD má jeden hlas v zastupitelstvu.

Staronové vedení města si stanovilo jako priority pro následující čtyři roky pokračování ve zlepšení dopravní infrastruktury a úpravách dalších veřejných prostranství ve městě. Dále by chtělo rozšířit nabídku dostupného bydlení pro seniory. Město mělo letos schválený rozpočet s příjmy 441 milionů korun a s výdaji 319 milionů korun.

V Tachově hlasovalo na ustavujícím jednání zastupitelstva pro bývalého starostu i bývalého senátora Ladislava Macáka 12 z 21 zastupitelů. Prvním uvolněným, statutárním místostarostou se stal Josef Horáček (KSČM). Druhým místostarostou, který bude neuvolněný, je Zdeněk Hnát (BEZPP, Patrioti Tachova). V sedmičlenné radě města zasedli ještě Petra Braunová (Patrioti Tachova) a tři zástupci ANO: Jaroslav Dvořák, František Meinl a Iveta Sochorová. Předsedou finančního výboru byl zvolen Václav Svoboda (KSČM) a šéfem kontrolního výboru se stal dosavadní místostarosta Petr Vrána z opozičního uskupení Volím Tachov.

Koalici v Tachově vytvořili Patrioti Tachova, ANO a KSČM. Dohromady disponují 12 z 21 křesel v zastupitelstvu. V opozici skončila ČSSD, která měla dosud starostu, a sdružení Volím Tachov.

 

 

 

 

Fotogalerie

Volby 2018 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš