Jsme televize vašeho kraje

Rekonstrukce mostu generála Pattona je u konce, přišla na 175 milionů korun

Plzeň, publikováno 07.11.2018, autor: Richard Beneš

Provozu na opraveném mostu už nebrání žádné překážky | Autor: Plzen.eu

Řidiči radujte se! Hlavní část rekonstrukce plzeňského mostu generála Pattona je u konce. ŘSD zprovoznilo ve středu nejdůležitější a nejdelší most ve městě, po kterém denně projede 50 tisíc automobilů a 800 tramvají. Doprava z centra je vedena dvěma pruhy, do centra jsou pruhy tři. Rekonstrukce přišla na 175 milionů korun, město Plzeň se na ní podílelo částkou 40 milionů. Pattonův most tvoří vlastně dva mosty vedle sebe o délce 227 metrů.

„Rekonstrukci mostu předcházela velmi náročná příprava. Protože se nedochovala žádná projektová dokumentace ze sedmdesátých let, kdy byl most stavěn a ani jiné podklady. Projektově se připravila velmi náročná diagnostika včetně zatěžovacích zkoušek. Poté se provedl přepočet únosnosti mostní konstrukce. Na mostě jsou použita nově užívaná kalotová ložiska,“ uvedl Zdeněk Kuťák, oblastní ředitel ŘSD.

Rekonstrukce trvala 1,5 roku a stavělo se za plného provozu, protože dopravu na sever od města nebylo možné nikam převést. Po celou dobu opravy vždy fungovaly pro auta dva pruhy v obou směrech. Žádné vážnější nehody ani zácpy se v místě opravy nestaly. Opravu mostu se podařilo zkrátit oproti původním plánům nejméně o jeden měsíc. Stavbaři tam pracovali i o víkendech. V noci pak betonovali.

Stavbu mírně zdražilo osazení nových mostních ložisek. Podle projektu měla být vyjmuta, repasována a vrácena zpět. Kvůli tomu, že byla ložiska v horším stavu, než se čekalo, museli je stavbaři úplně vyměnit. Most má teď nejmodernější typ kalotových ložisek, která umožňují pohyb mostní desky ve všech směrech. Na dosavadních válcových se mohla deska pohybovat jen dopředu a dozadu.

Město Plzeň za svých 40 milionů korun nechalo zrekonstruovat tramvajovou trať na mostě, dále upravit chodníky a osadit nové veřejné osvětlení na předmostí, součástí je také cyklostezka. „Byla to velmi komplikovaná stavba sama o sobě. Na začátku jsme se toho projektu báli, jde o nejrušnější komunikaci spojující severní a jižní Plzeňsko. Ukázalo se ale, že ti, kteří stavbu prováděli, situaci zvládli,“ řekl při slavnostním zprovoznění primátor města Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

Fotogalerie

Provozu na opraveném mostu už nebrání žádné překážky | Autor: Plzen.eu
Slavnostní stříhání pásky na opraveném Pattonově mostu | Autor: Plzen.eu