Jsme televize vašeho kraje

Revírník na Domažlicku našel pěchotní minu, pyrotechnici pak munici odpálili na louce

Folmava, publikováno 09.11.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Nález nevybuchlé munice oznámil na policejní linku 158 revírník při pochůzce lesem Filipovou Horou a Maxovem na Domažlicku. Muž uvedl, že munici našel pod vývratem jednoho stromu. Na místo okamžitě vyjeli policisté z Folmavy, zajistili okolí, zamezili přístup nepovolaným osobám a až do příjezdu pyrotechnika střežili místo nálezu munice.

„Příslušník Pyrotechnické služby Policie České republiky po příjezdu a po prohlídce předmětu sdělil, že se jedná o pěchotní minu americké armády z druhé světové války. Vzhledem k stavu nalezené munice pyrotechnik rozhodl, že kvůli bezpečnosti by bylo vhodné minu zneškodnit na místě,“ popsala událost mluvčí policie Dagmar Brožová.

Policisté proto vyhledali v nejbližším okolí vhodnou lokalitu ke zneškodnění munice. Vybrali louku mezi Maxovem a Stříbrnými domky. „Policisté provedli obhlídku místa, zda se tam nenacházejí žádné osoby a na několik minut zastavili provoz na pozemní komunikaci mezi obcemi Spálenec a Maxov. Po odstřelu miny byl provoz opět obnoven,“ uvedla mluvčí Brožová.

 V souvislosti s tímto případem policie upozorňujeme občany, aby s žádným předmětem připomínajícím munici nemanipulovali. Nebezpečí nalezené munice tkví zejména v tom, že není zřejmé, v jakém stavu se nachází iniciační mechanismy. Některé mohou být vlivem času naprosto nefunkční, jiné se stanou časem maximálně citlivými na vnější podněty.

„Pokud kdekoliv naleznete předměty, například při výkopových pracích či úklidu, u kterých budete mít podezření, že by se mohlo jednat o munici či její součást, veškerou činnost přerušte a přivolejte Policii České republiky. Policisté pyrotechnické služby si převezmou předmět k likvidaci. Porušením uvedených zásad může dojít k ohrožení života nebo zdraví osob,“ doplnila policejní mluvčí.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: TV ZAK