Jsme televize vašeho kraje

Většina obcí i měst v Plzeňském kraji už zná po volbách nové vedení radnic a obecních úřadů

Plzeň, publikováno 09.11.2018, autor: Richard Beneš

Volby 2018 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Po říjnových komunálních volbách už má většina měst a obcí v Plzeňském kraji nová vedení. Ustavující zastupitelstva v obcích, kde volby nikdo nenapadl žalobou, se musela konat nejpozději 5. listopadu. Ostatní radnice musely čekat až do doby, než rozhodne soud o žalobách na výsledky voleb. Krajský soud v Plzni nakonec odmítl nebo zamítl všech 20 žalob, které byly podané v řádném termínu do 19. října na obecní volby v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Volby na mnoha místech pořádně zamíchaly personálním obsazením radnic a obecních úřadů. Někde skončili dlouholetí starostové, jiní se i přes volební vítězství nakonec ocitli v opozici. Ve funkci starosty skončil například dlouholetý starosta Kdyně Jan Löffelmann (ODS). V čele města stál rekordních 28 let! Spolu s ním skončil i dlouholetý místostarosta Vladislav Vilímec (ODS), který se stal senátorem. Vedle toho vykonává i funkci náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblast kultury. Ve Kdyni vyhrála volby ODS, koalici ale nakonec vytvořilo druhé Hnutí nezávislých - Pro Kdyňsko s KSČM a ČSSD. Starostou je Oskar Hamrus z Hnutí nezávislých.

Po 17,5 letech skončil na pozici starosty další veterán komunální politiky Jan Poduška (ODS) z Blovic. ODS tam skončila druhá za nezávislými kandidáty z uskupení Žijeme Blovice. Starostou čtyřtisícového města se stal Robert Zelenka (Žijeme Blovice) a místostarostou Michal Hodek (Společně pro Blovice).

S postem starosty se po volbách rozloučil také Hynek Říha (ODS) z Poběžovic na Domažlicku. Starostou byl 16 let, předtím ještě čtyři roky místostarostou. Jeho volební uskupení ODS a nezávislí pro Poběžovice ve volbách vyhrálo, Říha se ale z prvního místa nedostal ani do zastupitelstva. Starostou Poběžovic se stal Martin Kopecký a místostarostou zůstal Pavel Veselák, oba z vítězného sdružení.

Změny na radnici zaznamenala po letech i Železná Ruda, kde byl starostou od roku 2006 Michal Šneberger (ODS). Občanští demokraté ve volbách skončili na druhém místě za Volbou pro Železnorudsko, starostou se nakonec stal Filip Smola z ČSSD, vítězné uskupení má dva neuvolněné místostarosty.

Novým starostou Stříbra se stal další politický veterán, dlouholetý poslanec Václav Votava z ČSSD. Ten loni neuspěl ve sněmovních volbách. Koalici ve Stříbře vytvořila sociální demokracie s hnutím ANO, které má ve vedení města dva místostarosty. Po čtyřleté přestávce se do čela Horšovského Týna na Domažlicku vrací Josef Holeček (ODS). Ten byl v minulosti v čele města 14 let a teď má před sebou další čtyři roky.

Starostou Kralovic se stal Karel Popel (Volba pro AVVČ). Bývalý místostarosta vystřídal ve funkci Rudolfa Salfického (Za Kralovice, živé město). Ve funkci starosty Spáleného Poříčí skončil současný náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (Sdruž.STAN, NK SPÁLENOPOŘÍČSKA). Od teď bude vykonávat funkci místostarosty. Starostou se stal Jindřich Jindřich ze stejné kandidátky.

Vedle starosty Klatov Rudolfa Salvetra (ODS) obhájil svoji pozici také starosta Rokycan Václav Kočí (Nezávislí) nebo starosta Sušice Petr Mottl (ODS). Ve funkcích zůstává i Martin Sobotka (Aktivní Dobřany), který bude i nadále starostou v Dobřanech, Michael Forman (Občané HD) v Horažďovicích, Jiří Švec (ANO) v Nepomuku, Zdeněk Hanzlíček (ČSSD) v Plasích. Na postu starosty Nýřan pokračuje i další rekordman Jiří Davídek (SNK Nýřany). Ten je v čele města už od roku 1990. V Třemošné bude i nadále starostou Jaromír Zeithaml (SNK Třemošná 2018), Ve Stodu pokračuje jako starosta Jiří Vlk (Volba pro Stod). V Plané na Tachovsku zůstala starostkou Martina Němečková (Pro Planou-STAN).

Nové vedení města zatím nedokázal zvolit na ustavujícím jednání zastupitelstva představitelé Domažlic. Primátor Plzně se bude volit příští týden ve čtvrtek na jednání zastupitelstva.   

Fotogalerie

Volby 2018 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš