Jsme televize vašeho kraje

Speciální vysílačka zaznamenává pohyb uzdraveného orla mořského nad územím regionu

Plzeň, publikováno 20.11.2018, autor: Richard Beneš

Zachráněný orel teď létá s vysílačkou na zádech | Autor: B. Mášek

Zvířecí záchranáři z Plzně mají podrobné informace o pohybu vzácného orla mořského, kterého po vyléčení jeho zranění vypustili 15. listopadu u Tisové na Tachovsku. Dravec má na zádech speciální vysílačku, která zaznamenává jeho pohyb i aktivitu. Z výsledků vyplynulo, že se orel pomalu, ale jistě, přesouvá k místu, kde byl původně odchycen.

Na zraněného orla upozornili záchranáře lidé, kteří chráněného dravce ve špatném zdravotním stavu našli poblíž Újezda u Chanovic na Horažďovicku. Po odchytu se orel léčil v Plzni. Monitorovací zařízení umístěné na zádech uzdraveného dravce vypuštěného opět do volné přírody zaznamenávalo v prvních dnech každých pět minut jeho pohybu.

„Teď už jsou již intervaly mezi záznamy delší, ale stále jsme schopni díky tomu zjistit, kde se orel vyskytuje a co dělá. Zatím to vypadá dobře. Poslední bod je zaznamenaný na mapě dnes ráno nad Měčínem, přičemž přes den pokračoval až k Žinkovům a dál,“ řekl šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Vše nasvědčuje tomu, že pták je v dobré kondici a nikam nespěchá. První noc strávil na Tachovsku u Kočova, další u Merklína na jižním Plzeňsku, ale zaletěl se kouknout na Přimdu, do Bělé nad Radbuzou, nad Holýšov, Švihov k Merklínu, Nepomuku a Žinkovům.

„S napětím sledujeme, co bude dál. Počítáme s tím, že od prosince 2018 bychom zpřístupnili mapy zaznamenávající jeho pohyb i veřejnosti. Orel má označení „ornitela115“ a najdete ho na adrese http://www.birdtelemetry.cz/,“ doplnil Karel Makoň.

Fotogalerie

Zachráněný orel teď létá s vysílačkou na zádech | Autor: B. Mášek
Na mapě je zaznamenán pohyb orla nad územím regionu | Autor: DESOP