Jsme televize vašeho kraje

Čivavy zachráněné z plzeňské množírny nabídne stát zájemcům k prodeji

Plzeň, publikováno 20.11.2018, autor: Richard Beneš

Čivavy zachráněné z otřesných podmínek množírny se konečně dostanou k novým majitelům | Autor: ZAK TV

Nových domovů a především nových páníčků se konečně dočká stovka pejsků zajištěných letos v červenci ve dvou odhalených množírnách v Plzni a v Sedlci. Čivavy živořící v otřesných podmínkách v jednom panelákovém bytu a v domku nejprve umístili veterináři do plzeňského městského útulku pro psy. Po uplynutí doby potřebné pro karanténu zvířata převzal do své péče Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Pejsky následně umístil do svých smluvních zařízení. Orgány činné v trestním řízení kauzy množírny teď rozhodly o tom, že povolí prodej zachráněných pejsků.

Na každého pejska vypracovali znalci posudek, který zohlednil stáří i zdravotní stav zvířete a stanovil cenu, ze kterou se bude nabízet zájemcům k prodeji. Ceny se pohybují od několika stovek korun až po několik tisíc.

Zájemci o koupi psa se mohou od 23. listopadu obrátit na plzeňské pracoviště ÚZSVM. Tam je k dispozici katalog zajištěných psů se všemi potřebnými údaji. Zájemci si mohou vybrané zvíře zarezervovat. Při další návštěvě po podepsání smlouvy a zaplacení kupní ceny i nákladů na kastraci si pak mohou pejska odvézt domů. Vzhledem k režimu, ve kterém nyní zvířata žijí, nemohou zájemci vybrané pejsky v zařízení osobně navštívit. Nejedná se o klasickou adopci z útulku.

Policie stále ještě pracuje na objasnění případu odhalené množírny. Zatím nebyl nikdo obviněn. Z týrání zvířat a ze zanedbání péče o zvíře z nedbalosti je obviněna majitelka plzeňského bytu i domku v Sedlci. Podezřelá je i z nedovoleného podnikání. Prodejem psů si mohla přijít až na miliony korun. Na obou místech zvířata trpěla v otřesných podmínkách a ve špíně. Řada pejsků byla v nečištěných klecích bez možnosti pohybu. Všechna zvířata nabídnutá k prodeji budou kastrovaná. Tím se zajistí, že o takové psy nebudou mít zájem další případní množitelé. V regionu bohužel funguje celá řada dalších množíren, které se zatím nepodařilo odhalit.

Fotogalerie

Čivavy zachráněné z otřesných podmínek množírny se konečně dostanou k novým majitelům | Autor: ZAK TV
Strážníci městské policie transportují čivavy z množírny na sídlišti Vinice | Autor: ZAK TV
Čivavy zachráněné z otřesných podmínek množírny se konečně dostanou k novým majitelům | Autor: ZAK TV