Jsme televize vašeho kraje

Plzeňané si od ledna připlatí za vodu, další zdražení ze strany města ale nehrozí

Plzeň, publikováno 28.11.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Za vodné a stočné si Plzeňané od ledna příštího roku sice připlatí, za to se ale nezdraží ceny tepla, MHD, nájmy v městských bytech, odvoz odpadů a nepodaří ani daň z nemovitosti. Ceny za vody stoupnou ve čtvrtém největším městě republiky o 2,6 procenta na 88,38 Kč za metr krychlový. Hlavním důvodem pro zdražení je růst vstupních nákladů na úpravu pitné vody, odkanalizování vody odpadní a zejména pak inflace.

I nadále zůstane Plzeň městem, které má díky teplárenské společnosti druhé nejlevnější teplo v celé republice. Současné ceny za teplo garantují oba vlastníci společnosti Plzeňská teplárenská do roku 2021. Majoritním vlastníkem dříve stoprocentně městské firmy Plzeňská teplárenská, zůstává po letošní fúzi s firmou Plzeňská energetika, město Plzeň. Firma miliardáře Daniela Křetínského má ve společném podniku, který vznikl oficiálně 1. listopadu, 35 procent akcií.

Měnit se nebude v roce 2019 cena předplatného i jízdenek v plzeňské MHD. I nadále bude stát papírová jízdenka 18 korun a 16 korun zaplatí cestující za třicetiminutový tarif zakoupený ve voze Plzeňskou kartou nebo bankovní kartou. Přestupní sazba na 60 minut cesty vyjde na 20 korun. Jízdné v Plzni drží radnice na stejné úrovni už od ledna 2012.

K lepšímu se naopak změnily od letošního září podmínky v MHD pro děti od šesti do 15 let. Ty mohou cestovat bezplatně za podmínky, že mají tento nárok aktivován na Plzeňské kartě. Předtím platily děti poloviční jízdné. Od ledna se rozšiřuje období platnosti předplatného ze současného intervalu 1 až 123 dní až na 365 dní. Studenti si mohou koupit předplatné na celý školní rok.

Město Plzeň nezdraží ceny pronájmů ve zhruba třech tisícovkách svých bytů. Za standardní byt zaplatí lidé 82,10 korun za metr čtvereční a měsíc. Daň z nemovitosti se nemění, stejně jako platba za komunální odpad, který od září 2015 sváží místo soukromníků městská firma Čistá Plzeň. Za svoz popelnice s obsahem 120 litrů jednou týdně se platí 606 Kč za půl roku.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš