Jsme televize vašeho kraje

Na opravu hospicu získalo město Plzeň dotaci 4,5 milionu korun, celkové náklady přesáhnou 10 milionů

Plzeň, publikováno 30.11.2018, autor: Richard Beneš

Plzeňský hospic čeká oprava za deset milionů - ilustrační foto | Autor: Archiv

Na obnovu městské budovy, kterou využívá Hospic sv. Lazara, získalo město Plzeň dotaci ve výši 4,52 milionu korun. Stavební náklady na rekonstrukci celého objektu jsou vyčísleny na 10,3 milionu korun. Město žádalo o prostředky z programu vyhlášeného ministerstvem zdravotnictví. Rada města v pátek na svém jednání souhlasila s přijetím daných finančních prostředků, schválit jej musí ještě zastupitelé.

„Budova hospice ve Sladkovského ulici je umístěna v dříve obytné budově o jednom podzemním a pěti nadzemních podlaží včetně podkroví. Městem byla budova upravena pro účely hospice v 90. letech. Stavební práce budou zahrnovat výměnu dvou lůžkových velkokapacitních výtahů, které jsou již na konci své životnosti,“ popsal část oprav radní oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS).

Další část oprav s rekonstrukcí obou výtahových šachet, vybudují se bezbariérové toalety a vymění se také dveře do budovy za dveře s automatickým otevíráním, jež je vhodné pro zdravotně postižené osoby. Dokončení prací je plánováno na konec dubna 2019. Hospic se až do ukončení stavebních úprav přestěhoval do Rokycanské nemocnice.

Podmínkou úspěšného podání žádosti na úpravy budovy hospice byla příprava bezbariérové trasy k objektu ve Sladkovské ulici. Správa veřejného statku města Plzně připravila studii oprav zastávek trolejbusu na bezbariérové včetně úprav komunikace Sladkovského – Guldenerova jako cestu pro pěší do Hospice sv. Lazara a akce se bude realizovat v příštím roce.

Hospic sv. Lazara poskytuje paliativní léčbu pacientům ve finální fázi nemoci, k dispozici má celkem 28 lůžek.

Fotogalerie

Plzeňský hospic čeká oprava za deset milionů - ilustrační foto | Autor: Archiv