Jsme televize vašeho kraje

Slavná nádražní budova Železné Rudě – Alžbětíně prošla rekonstrukcí

Plzeň, publikováno 30.11.2018, autor: Richard Beneš

Budova rozděleného hraničního nádraží před rekonstrukcí | Autor: SŽDC

Unikátní nádražní budova v Železné Rudě – Alžbětíně, ležící přímo na hranici mezi Českou republikou a Německem prošla středně velkou opravou. Opravu budovy postavené v roce 1877 zahájila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v září 2017, celkové náklady dosáhly výšešesti milionů korun.

„Revitalizace výpravní budovy zahrnovala především výměnu částí krovu a střechy, které byly ve velmi špatném stavu. Dále se opravilo stávající obložení štítů střechy a obložení horních pater budovy. Přezdila se komínová tělesa tak, aby se jejich vzhled co nejvíce přiblížil historickému rázu budovy,“ řekla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. Zásadní opravou prošel i nástupištní přístřešek, kde se vyměnila krytina a barevně sjednotila se všemi novými klempířskými prvky. Opravena jsou také všechna kamenná schodiště. Příští rok bude následovat modernizace vnitřních prostor budovy železnorudského nádraží.

Nádraží v Železné Rudě - Alžbětíně je spojnicí mezi bavorskou tratí z Plattlingu do Bavorské Železné Rudy a tratí Plzeň – Klatovy – Železná Ruda. Státní hranice prochází přímo prostředkem výpravní budovy a tím pádem rozděluje budovu na českou a německou část. Vzhledem ke své poloze uprostřed Šumavy je nádraží hojně využíváno turisty jak v letních, tak zimních měsících.

Fotogalerie

Budova rozděleného hraničního nádraží před rekonstrukcí | Autor: SŽDC
Takto vypadala budova nádraží před rekonstrukcí | Autor: Archiv