Jsme televize vašeho kraje

Z pěti velkých bytů v majetku města Plzně vzniklo deset menších, bydlí tam ženy samoživitelky

Plzeň, publikováno 04.12.2018, autor: Richard Beneš

Z pěti velkých bytů, které nikdo nechtěl, vzniklo deset menších | Autor: Plzen.eu

Pětici původně velkometrážních městských bytů, o které nebyl mezi žadateli zájem kvůli vysokým nákladům, rozdělilo město Plzeň na deset menších bytových jednotek. Vznikly tak byty s nižším nájemným a náklady na bydlení. Do bytů, jež město využije k sociálnímu bydlení, se již nastěhovaly zejména ženy samoživitelky s dětmi a rodiny nacházející se v bytové nouzi.

„Najít vhodné zájemce o pronájem našich velkých městských bytů byl dlouhodobě problém. Vyřešit jej rozdělením se ukázalo jako výborné řešení. Vzhledem k vysokým stavebním nákladům jsme se ale snažili najít i možnosti spolufinancování ze strany státu. Dotaci jsme získali z IROP,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Hlavním cílem celého projektu bylo nabídnout bydlení ekonomicky aktivním osobám, které nemohou za tržních podmínek získat přiměřené, kvalitativně standardní a prostorově nevyloučené nájemní bydlení. „Celkové náklady na rekonstrukci, které město zaplatilo, činily 7,6 milionu korun, z toho dotace byla poskytnuta ve výši 6,8 milionu korun. Výše dotace tak představovala 90 procent z celkových nákladů,“ přiblížil David Šlouf (ODS), radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem .

Všech deset nově vzniklých bytů bylo, s ohledem na podmínky dotace, zařazeno mezi byty s podporou sociálního pracovníka. Žijí v nich ženy samoživitelky s dětmi či rodiny nacházející se v bytové nouzi. „V průběhu září letošního roku byla již se všemi nájemci uzavřena nájemní smlouva na dobu určitou jednoho roku bez prolongace. Výše měsíčního nájemného činí 57,47 korun za metr čtvereční podlahové plochy bytu a s dohodou o poskytování sociální práce,“ doplnil Jan Souček, vedoucí oddělení správy odboru bytového magistrátu.

Projektem rozdělení velkých bytů město pokračuje v úspěšné obnově svého bytového fondu. Do této oblasti výrazně investuje. Za poslední tři roky vložilo do oprav a údržby svých bytů minimálně 250 milionů korun. Všechny domy, do nichž peníze šly, jsou ve stoprocentním vlastnictví statutárního města Plzně.

Fotogalerie

Z pěti velkých bytů, které nikdo nechtěl, vzniklo deset menších | Autor: Plzen.eu
Z pěti velkých bytů, které nikdo nechtěl, vzniklo deset menších | Autor: Plzen.eu