Jsme televize vašeho kraje

Obce ohrožené úložištěm jaderného odpadu chtějí hlavu ředitele SÚRAO Jiřího Slováka

Plzeň, Praha, publikováno 05.12.2018, autor: Richard Beneš

Proti vzniku úložiště protestují už dlouhá léta lidé v Plzeňském kraji | Autor: Archiv

Obce a spolky sdružené v Platformě proti hlubinnému úložišti žádají ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou, aby odvolala z funkce ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiřího Slováka. Nevěří, že čtyři lokality, na kterých mají pokračovat geologické práce, budou vybrány poctivě, bez manipulace s fakty a že se budou respektovat nesouhlasy obcí, o jejichž budoucnost jde. Jedna vytipovaná lokalita se nachází přímo na území Plzeňského kraje, další na pomezí Plzeňského kraje s Ústeckým krajem.

Členové Platformy proti hlubinnému úložišti, která sdružuje 31 obcí i měst a 14 spolků, považují za jeden z hlavních důvodů pro odvolání ředitele SÚRAO to, že správa úložišť radioaktivních odpadů prý postupuje netransparentně. „Postup, podle něhož jsou nyní vybírány čtyři lokality z dnešních devíti, probíhá netransparentně za zavřenými dveřmi a vůbec neumožňuje kontrolu výběru nezávislými odborníky, ve které by obce měly důvěru,“ uvedl mluvčí platformy Martin Schenk.

„Odhodlali jsme se k tomuto kroku, protože výběr lokality pro hlubinné úložiště nemůže pokračovat způsobem jako doposud. Tímto ministryni Novákovu vyzýváme, aby vyvodila odpovědnost za neprůhledný a konflikty vyvolávající postup jí podřízené Správy úložišť radioaktivních odpadů,“ zdůraznil Schenk.

Starostové dále tvrdí, že jim byly slíbeny kompletní závěrečné zprávy s výsledky provedených geologických prací, hodnocení dopadů na životní prostředí či se studiemi proveditelnosti, ale byli podvedeni a termín je neustále odkládán. Práce se prý snaží geologové provádět i na pozemcích, jejichž majitelé s tím nesouhlasili v rozporu se sliby ředitele SÚRAO.

Mezi zvažované lokality zatím patří Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku, Kraví Hora na Žďársku a další dvě místa nedaleko jaderných elektráren. První se nachází Na Skalním poblíž Dukovan, ve druhém případě jde o Janoch u Temelína.

Finální lokalita pro úložiště má být vybrána v roce 2025. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065.

Fotogalerie

Proti vzniku úložiště protestují už dlouhá léta lidé v Plzeňském kraji | Autor: Archiv