Jsme televize vašeho kraje

Šumavský rys se zabydlel v CHKO Brdy, potvrdily to snímky z fotopastí

Plzeň, publikováno 06.12.2018, autor: Richard Beneš

Stejného rysa zachytila fotopast na Šumavě i v Brdech | Autor: CHKO Brdy + NP Šumava

Až ze Šumavy dokázal ve zdraví přejít na území CHKO Brdy mladý rys, kterého tam zachytila fotopast. Potvrdilo to porovnání snímků z šumavských fotopastí. Každé zvíře má totiž jedinečnou kresbu, která při podrobném zkoumání umožňuje jeho přesnou identifikaci.

„Díky moderním metodám výzkumu víme, že rys, kterého zachytila fotopast v Brdech, se v roce 2017 narodil rysici zvané „Majka“ ve střední části národního parku Šumava. Tady byl naposledy zaznamenán ještě jako kotě závislé na matce v lednu 2018. Odtud se vydal do Brd, což je vzdušnou čarou nejméně sedmdesát kilometrů,“ vysvětluje Luděk Bufka, zoolog národního parku Šumava, který se výzkumu rysů dlouhodobě věnuje.

„Brdy jsou takovým ostrovem horské přírody uprostřed Čech a rysové tu mají pro svůj život vhodné podmínky – dostatek potravy, prostoru, míst pro úkryt i relativní klid. Objevují se tu sporadicky už od devadesátých let, ale nepodařilo se zaznamenat, že by tu žili trvale. Doufáme, že nový návštěvník se zde usadí a zdejší fauna bude obohacena o přirozený a důležitý článek potravního řetězce. Přítomnost šelem totiž přispívá k rovnováze v přírodě a ke zdraví krajiny,“ konstatuje Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Brdy.

Rys ostrovid patří mezi skrytě žijící druhy, jejichž populační hustoty jsou nízké. Na Šumavě žije jeden dospělý jedinec na ploše 100 čtverečních kilometrů. Zároveň mají jednotliví dospělí rysi veliké domovské okrsky čítající stovky čtverečních kilometrů. Mladí jedinci jsou mnohdy nuceni projít mnoho desítek kilometrů při hledání vlastních teritorií. Poradit si dokáží i s lidmi obydlenou krajinou. Ta, společně se stále hustší a rychlejší dopravou a pytláctvím, patří k nejzásadnějším překážkám v osidlování nových domovů.

Fotogalerie

Stejného rysa zachytila fotopast na Šumavě i v Brdech | Autor: CHKO Brdy + NP Šumava