Jsme televize vašeho kraje

Kriminalisté varují obchodníky před podvodníkem, vydává se za místostarostu obce Kočov

Kočov, publikováno 06.12.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto

Kriminalisté varují všechny obchodníky před zatím neznámým pachatelem, který vystupuje jako místostarosta obce Kočov na Tachovsku. Z e-mailové adresy odesílá poptávky na různé zboží s tím, zda je možné dodat zboží na fakturu. Policie ví o dvou firmách, od kterých podvodník vylákal zboží, za desítky tisíc korun, které nezaplatil. Přihlásily se už i zástupci firem, kteří podvodníkovi neuvěřili a požadované zboží mu odmítli zaslat.

„Zatím neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání trestného činu podvod spáchaného částečně dílem dokonaným a částečně ve stádiu pokusu,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Brožová.

V prvním případě si chtěl podvodník objednat mobilní telefon Iphone 8. Zástupce firmy si však ověřil totožnost na Obecním úřadu Kočov, kde však objednavatele neznali. Telefon proto prodejce nevydal. „Ve druhém případě odeslal neznámý pachatel poptávku na televizor, mobilní telefon a dva notebooky. I v tomto případě si zaměstnanec společnosti na obecním úřadě totožnost ověřil. Když zjistil, že výše uvedenou elektroniku tam nikdo neobjednával, objednávku stornoval. Výše uvedeným firmám tak škoda nevznikla,“ informovala mluvčí policie.

Obezřetní však nebyli v dalších dvou firmách. U té první si podvodník objednal mobilní telefon Iphone 8 za 17 990 korun. „Telefon převzala i s fakturou osoba, kterou prý neznámý pachatel pověřil, aby zboží převzala. Faktura do současné doby uhrazena nebyla. Z další firmy si výtečník objednal a podvodně získal motorovou pilu, řetěz, lištu a olej na pohon pily za celkovou částku 24 131 korun. I zde prodejci zboží společně s fakturou předali podvodníkem pověřené osobě,“ řekla Dagmar Brožová.

Policie teď apeluje na firmy, aby byly obezřetné v případě, že obdrží e-mailovou objednávku od obce Kočov nebo od jiné obce se žádostí o vydání zboží na fakturu, která by měla být uhrazena až následně po převzetí zboží. Prodejci by si měli minimálně telefonicky ověřit na oficiálním kontaktu obce, zda si opravdu zboží objednala. Vyhnou se tak riziku, že se stanou obětí neznámého podvodníka, po jehož totožnosti kriminalisté intenzivně pátrají.

Fotogalerie

Ilustrační foto