Jsme televize vašeho kraje

Hejtmanka Karlovarského kraje bude nadále šéfovat všem svým kolegům hejtmanům v čele AKČR

Plzeň, publikováno 07.12.2018, autor: Richard Beneš

Hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová zůstává i nadále v čele AKČR | Autor: Richard Beneš

Už podruhé si zvolili hejtmani do svého čela jako předsedkyní Asociace krajů České republiky (AKČR)hejtmanku Karlovarského kraje Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO). Stalo se tak i přesto, že hejtmanka letos v únoru oznámila, že z funkce hejtmanky odejde nejpozději ke konci letošního roku vzhledem k tomu, že hnutí ANO doporučilo svým hejtmanům, aby nekumulovali funkce. Měli si vybrat, zda zůstanou hejtmany nebo poslanci.

Dále hejtmani na svém jednání potvrdili také stávající vedení asociace krajů, kde je prvním místopředsedou Jiří Běhounek a roli řadových místopředsedou pak hejtmani Jiří Čunek, Martin Půta a Oldřich Bubeníček.

„Velmi si vážím velké podpory ze strany ostatních hejtmanů a hejtmanek, kterou mi na dnešním jednání vyjádřili. Výsledek dnešní volby je pro mě signálem, že uplynulé dva roky v roli předsedkyně Asociace krajů ČR přinesly jasné výsledky a zároveň je pro mě potvrzením, že hejtmani vidí smysl v tom, abychom v nastavených aktivitách pokračovali. Mou snahou po celou dobu bylo a vždy bude hájit zájmy všech krajů a naplňovat jejich společné cíle,“ uvedla staronová předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová.

Hejtmance Karlovarského kraje v listopadu vyjádřilo podporu z hlediska setrvání ve funkci i regionální vedení hnutí ANO a byla vypsána také veřejná petice. Její signatáři si rovněž přejí, aby i nadále zastávala post hejtmanky Karlovarského kraje.

Definitivní oznámení o tom, jak si s funkcemi poslankyně a hejtmanky poradí, tak zřejmě padne na posledním, prosincovém jednání zastupitelstva Karlovarského kraje. To se má konat 13. prosince.

K situaci se vyjádřil i stranický šéf ANO a premiér Andrej Babiš. „Já myslím, že paní Vildumetzová je tak energická a má tah na branku, že to bude zvládat. Je maximálně schopná a takových lidí zase nemáme tolik,“ komentoval aktuální dění Babiš. Ve funkcích hejtmanů zůstávají i další poslanci za hnutí ANO. Konkrétně hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Asociace krajů má čtrnáct členů – třináct hejtmanů a pražského primátora. Vznikla, aby hájila a prosazovala společné zájmy krajů například směrem k vládě a státní správě. Současná vláda se se členy asociace pravidelně setkává a jedná o problémech v regionech. 

Fotogalerie

Hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová zůstává i nadále v čele AKČR | Autor: Richard Beneš