Jsme televize vašeho kraje

Lidé z Plzeňska pomáhají Skutečnými dárky obyvatelům nejchudších zemí světa

Plzeň, publikováno 07.12.2018, autor: Richard Beneš

Lidé z Plzeňského kraje nejraději darují domácí zvířata. | Autor: Člověk v tísni

Obdarovávat své blízké Skutečným dárkem a přispívat tak na humanitární a charitativní projekty si už zvykli obyvatelé Plzeňského kraje. Za deset let fungování projektu už utratili lidé z Plzeňska za Skutečné dárky přes tři miliony korun. Lidé z našeho regionu nejčastěji nakupují domácí zvířata, mezi nimi bylo 1635 kuřat a 919 koz. Tato zvířata poputují k drobným zemědělcům v rozvojových zemích a pomohou jim dlouhodobě zlepšit jejich ekonomickou situaci.

Oblíbeným dárkem jsou také školní pomůcky, kterých na Plzeňsku koupili lidé 904. „Skutečný dárek je v Plzni oblíbeným způsobem pomoci i proto, že tato pomoc se dostane nejen do světa, ale také přímo dětem v českých regionech včetně Plzeňského kraje. Díky školním pomůckám a financím na doučování mohou dobrovolníci na Plzeňsku pomáhat dětem z chudých rodin a pomoci jim, aby ve škole nezaostávaly nebo je obdarovat knížkou,” říká Tereza Králová z plzeňské pobočky Člověk v tísni, pro kterou zde pracuje 26 dobrovolníků.

Letos už lidé v Plzeňském kraji nakoupili Skutečné dárky desítky tisíc korun, a toto číslo zdaleka nebude konečné, protože až 80 procent Skutečných dárků lidé koupí v době těsně před Vánocemi.

Skutečný dárek je úspěšným projektem humanitární organizace Člověk v tísni. Od skromných začátků v roce 2009, kdy lidé mohli nakoupit drobná hospodářská zvířata se projekt rozrostl o dárky, jako je Bezpečný porod, Studna nebo Zdravé dětství. Loni lidé nakoupili certifikáty v hodnotě 17 milionů korun, za celou dobu existence částka překročila 110 milionů korun. Dárky lze vybírat ze čtyř rozvojových projektů – Zdraví, Školství, Obživa, Voda.

Za peníze od tuzemských dárců mohl Člověk v tísni distribuovat farmářům v chudých zemích Afriky a Asie téměř 15 000 kusů drůbeže, 6300 a ovcí koz a dlouhodobě podporovat 20 školicích středisek pro farmáře. Podařilo se rovněž vybudovat či opravit 9000 studní, vodních rezervoárů a poskytnout více než 200 latrín a rozdat 2 800 kanystrů na vodu. Za 10 let se také vysadilo přes 800 000 stromů a v České republice podpořit okolo 1000 dětí knihami a doučováním zdarma.

„Když jsme Skutečný dárek vymýšleli, věděli jsme, že musíme přijít s něčím novým a neotřelým. Chtěli jsme zaujmout, ale i pobavit. Vymysleli jsme e-shop, kde si můžete koupit darovací certifikát, díky kterému jménem svých blízkých pošlete do Afriky kozu nebo třeba školní tabuli. Podrobně dokumentujeme využití peněz a fotíme a natáčíme z distribucí videa, aby měli dárci co nejlepší informace,“ říká Tomáš Vyhnálek, který stál u zrodu projektu.

Skutečný dárek funguje na principu e-shopu, kde si lidé vyberou, jakou službu či hmotný dárek chtějí koupit. Získají pak certifikát, který mohou někomu poslat fyzicky nebo v elektronické podobě. Člověk v tísni následně v místech pomoci zakoupí tyto dárky a rozdá mezi místní podle potřeby. „Hodnotu dárků stanovujeme z průměru reálných cen, za kterou zvířata nakupujeme v zemích, kde se distribuují. Jejich výběr vychází z aktuálních potřeb našich misí,“ popisuje praxi Tomáš Vyhnálek.

Fotogalerie

Nejoblíbenějším Skutečným dárkem jsou zvířata | Autor: Člověk v tísni
Tato kambodžská žena získala od českého dárce slepici | Autor: Člověk v tísni
Lidé z Plzeňského kraje nejraději darují domácí zvířata. | Autor: Člověk v tísni
Koza zajistí této rodině obživu | Autor: Člověk v tísni